Σήμερα «ανοίγει» η νέα πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα «ανοίγει» η νέα πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία
Ξεπέρασαν τις 6.000 οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα του νόμου 4605/2019, σημειώνοντας άλμα τον Ιούλιο. Έως τις 12 το μεσημέρι μπαίνει σε εφαρμογή η νέα πλατφόρμα.

Έως τις 12 το μεσημέρι σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα που ετοίμασε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας όσων επλήγησαν από την πανδημία του Covid-19.

Αυτό αναφέρουν στο insider.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών που διαβεβαιώνουν ότι όλα είναι «έτοιμα» για την εκκίνηση του προγράμματος-γέφυρα που διαδέχεται τον νόμο 4605/2019 που ίσχυε έως την προηγούμενη Παρασκευή. Η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη στον ειδικό ιστότοπο της ΕΓΔΙΧ εντός των επόμενων ωρών.

Οι υποψήφιοι για προστασία με επιδότηση δόσης έως 90% -το πρώτο τρίμηνο- θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση από σήμερα έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η υποβολή της αίτησης είναι σε σημαντικό βαθμό αυτοματοποιημένη, καθώς ο αιτών θα συνδέεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet. Το μόνο που θα δηλώνει μη αυτόματα είναι το ακίνητο που συνιστά την πρώτη κατοικία του.

Οι επιλέξιμοι δανειολήπτες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, θα κυμανθούν στα επίπεδα των 300.000 περίπου, με 200.000 από αυτούς να αφορούν ενήμερα δάνεια και 100.000 «κόκκινα». Σημειώνεται ότι πλέον μπορούν να προστατευτούν φυσικά πρόσωπα που εργάζονται σε κλάδους που έχουν πληγεί, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη λόγω covid-19 και ελεύθεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε πληγέντες κλάδους.

Το πρόγραμμα-γέφυρα έχει διάρκεια 9 μηνών και η επιδότηση των δόσεων δανείων θα κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ τον μήνα. Το ύψος της επιδότησης διαφέρει ανάλογα με το αν το δάνειο είναι ενήμερο, «κόκκινο» ή καταγγελμένο. Για τους συνεπείς δανειολήπτες η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 90% για το πρώτο τρίμηνο, μειώνεται στο 80% το δεύτερο και 70% το τρίτο τρίμηνο ενώ το ανώτατο όριο της επιδότησης ανέρχεται σε 600 ευρώ.

Για τους δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια, η κρατική επιδότηση ξεκινά από 80% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 70% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης φθάνει τα 500 ευρώ. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει κάποια μορφή ρύθμισης με την τράπεζα μέσω της πλατφόρμας, προκειμένου ο δανειολήπτης να μπορέσει να προστατέψει την κατοικία του. Τέλος, για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 60% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 50% για το δεύτερο και 30% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 300 ευρώ.

Πάνω από 6.000 αιτήσεις στην προηγούμενη πλατφόρμα

Ξεπέρασαν τις 6.000 οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα του νόμου 4605/2019 που «έκλεισε» στις 31 Ιουλίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Τον Ιούλιο, εκτινάχθηκαν οι υποβολές, καθώς μόλις σε έναν μήνα υποβλήθηκαν πάνω από 1.200 αιτήσεις. Έως τις 30/6 είχαν υποβληθεί μόλις 4.755 αιτήσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΓΔΙΧ, γεγονός που αποτυπώνει τη μικρή ανταπόκριση των οφειλετών στο προηγούμενο καθεστώς προστασίας.

Δεδομένης, όμως, της εκπνοής του πλαισίου προστασίας για δάνεια που «κοκκίνησαν» έως τις 31/12/2018, εκατοντάδες οφειλέτες έσπευσαν τον Ιούλιο να προλάβουν τον νόμο που δεν προστατεύει μόνο όσους έχουν πληγεί από την πανδημία -όπως ισχύει με το τρέχον καθεστώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider