Moody's για ευρωπαϊκές τράπεζες: Αυξάνονται οι κίνδυνοι για ζημιές από το μέτωπο των δανείων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody's για ευρωπαϊκές τράπεζες: Αυξάνονται οι κίνδυνοι για ζημιές από το μέτωπο των δανείων
Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, ο μεγαλύτερος κίνδυνος ελλοχεύει για τα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και για τα δάνεια χωρίς εξασφάλιση.

Τον κώδωνα του κινδύνου για μια ραγδαία άνοδο των ζημιών στο μέτωπο των δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών κρούει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια ραγδαία αύξηση των ζημιών από δάνεια, λόγω της κρίσης του κορονοϊού», προειδοποίησε ο οίκος, σε νέα έκθεσή του, υπό τον διακριτικό τίτλο «European banks face rising losses from consumer and SME loans». Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody’s, ο μεγαλύτερος κίνδυνος ελλοχεύει για τα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και για τα δάνεια χωρίς εξασφάλιση.

«Οι μικρές επιχειρήσεις συνηθίζουν να παρουσιάζουν μικρότερη χρηματοπιστωτική ευελιξία σε σχέση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με μικρότερα εισοδήματα και μια συνεχιζόμενη άνοδο της ανεργίας παρά τα μεγάλα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης», δηλώνει ο Αλέξιος Φιλιππίδης, εκ των κορυφαίων αναλυτών της Moody's. «Οι τράπεζες που διαθέτουν τη μεγαλύτερη έκθεση προς αυτές τις κατηγορίες δανειστών είναι οι τράπεζες που κινδυνεύουν περισσότερο να καταγράψουν ζημιές στα χαρτοφυλάκια των δανείων τους», προσθέτει ο ίδιος.

Για τα ευρήματα της εν λόγω έκθεσης η Moody’s αξιολόγησε την έκθεση που έχουν 14 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες σε ό,τι αφορά α) τα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και β) τα δάνεια χωρίς εξασφάλιση.

Οι τράπεζες του Νότου

Σύμφωνα πάντα με τον οίκο αξιολόγησης, οι τράπεζες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου είναι οι πιο εκτεθειμένες στα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ στον αντίποδα, οι μεγάλες τράπεζες σε Γερμανία και Βρετανία, έχουν μικρή έκθεση στα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς τείνουν να εστιάζουν σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider