Μεγάλου: Η Τράπεζα Πειραιώς ανέστειλε πληρωμές δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλου: Η Τράπεζα Πειραιώς ανέστειλε πληρωμές δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ
Αποτελεί προτεραιότητα για την Τράπεζα Πειραιώς η χρηματοδότηση της οικονομίας, δεσμεύθηκε ο Γιώργος Χαντζηνικολάου κατά την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς.

Στα 5 δισ. ευρώ περίπου ανήλθαν τα προγράμματα αναστολής πληρωμών (debt moratoria) για ενήμερους πελάτες, επιχειρήσεις και ιδιώτες της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο των μέτρων που υιοθέτησε η τράπεζα, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα ανωτέρω αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μεγάλου, τους τελευταίους 4 μήνες βιώσαμε πρωτοφανείς εξελίξεις σε παγκόσμια κλίμακα, ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19 και του lockdown που επιβλήθηκε σχεδόν σε κάθε οικονομία. Η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Η χώρα μας κατάφερε να αντιμετωπίσει το υγειονομικό θέμα με μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα. Βρισκόμαστε τώρα σε διαδικασία υιοθέτησης νέων τρόπων καθημερινότητας, εργασίας και αλληλεπίδρασης, καθώς το lockdown έχει αρθεί και η οικονομική δραστηριότητα επανακτά σταδιακά τους ρυθμούς της.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι η χώρα μας θα αντιμετωπίσει επιτυχώς τις επιπτώσεις του COVID-19 και σύντομα θα βιώσουμε τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στην Τράπεζα Πειραιώς, προτεραιότητά μας είναι η διατήρηση της ασφάλειας και της υγείας των ανθρώπων μας, ενώ κατά τη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου, οι πελάτες μας έλαβαν όλη την υποστήριξη που χρειάζονταν προκειμένου να ξεπεράσουν την πρώτη φάση συνεπειών», σημείωσε.

Η υποστήριξη προς τους πελάτες αποδεικνύεται έμπρακτα από την Τράπεζα, η οποία διατήρησε όλες τις λειτουργίες της αδιάλειπτα καθ΄ όλη τη διάρκεια του lockdown, αναβαθμίζοντας παράλληλα συνεχώς τις ψηφιακές της υπηρεσίες.

Στα 2,5 δισ. ευρώ οι νέες εκταμιεύσεις δανείων

Σε αυτή την κατεύθυνση, εξάλλου, εξήγησε ο κ. Μεγάλου, οι νέες εκταμιεύσεις δανείων έφθασαν περίπου τα 2,5 δισ. κατά τη διάρκεια των 6 πρώτων μηνών του έτους, ευθυγραμμισμένες με τον ετήσιο στόχο για 5 δισ. νέα παραγωγή δανείων το 2020.

Ταυτόχρονα, τα προγράμματα αναστολής πληρωμών (debt moratoria) για ενήμερους πελάτες, επιχειρήσεις και ιδιώτες, προσεγγίζουν σήμερα τα 5 δισ, πρόσθεσε.

Ορόσημο η στρατηγική συνεργασία με την Intrum

Η στρατηγική συνεργασία με την Intrum αποτελεί ορόσημο για την Τράπεζα Πειραιώς όσον αφορά στη στρατηγική για τη μείωση των κινδύνων του ισολογισμού, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μεγάλου για να συμπληρώσει πως «η κοινοπραξία με την Intrum αυξάνει την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητά μας στη διαχείριση του μη εξυπηρετούμενου ενεργητικού μας. Η νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων έχει συνάψει σύμβαση για τη διαχείριση σε αποκλειστική βάση των υφιστάμενων NPE της Τράπεζας Πειραιώς, μαζί με νέα ΝPE που δημιουργούνται. Επιπλέον, η νέα εταιρεία διαχειρίζεται και απαιτήσεις από τρίτες πηγές. Η αρχική διάρκεια της σύμβασης είναι 10 έτη, ενώ η νέα εταιρεία έχει λάβει άδεια και εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος». Η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού της σχεδιασμού, επικεντρώνεται σε όλες τις δυνατότητες και ευκαιρίες για ανάκαμψη, διαβεβαίωσε.

Οι επιπτώσεις του COVID-19 στην οικονομική δραστηριότητα δεν θα είναι αμελητέες, πρόσθεσε ο κ. Μεγάλου. Ωστόσο, τα μέτρα που έλαβαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον περιορισμό των επιπτώσεων, σε συνδυασμό με τα πρόσθετα μέτρα που έλαβαν η Ελληνική Κυβέρνηση και η Ελληνική ‘Ένωση Τραπεζών για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας στους πληγέντες αναμένεται να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις και να υποστηρίξουν την ταχεία ανάκαμψη.

Tο βασικό σενάριο για την ελληνική οικονομία

Συνεχίζοντας ο κ. Μεγάλου ανέφερε πως «το βασικό μας σενάριο αυτή τη στιγμή είναι ότι η ελληνική οικονομία θα φέρει το πλήρες βάρος της πανδημίας ως το τρίτο τρίμηνο του 2020, όταν το τριμηνιαίο ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί σε επίπεδο κοντά στα χειρότερα τρίμηνα της πρόσφατης κρίσης στην Ελλάδα και στη συνέχεια να επιστρέψει σταδιακά στην ανάπτυξη από το τέλους του τρέχοντος έτους και πιο δυναμικά το 2021. Οι προαναφερθείσες υποθέσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020, την οποία όμως θα ακολουθήσει ανάκαμψη το 2021, καθώς η οικονομία θα επιστρέφει στην κανονικότητα.

Η εξάπλωση του Covid-19 είχε, και συνεχίζει να έχει, σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και στο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί η Τράπεζα Πειραιώς. Οι επιχειρηματικοί τομείς που πλήττονται κυρίως είναι αυτοί του εμπορίου, της βιοτεχνίας και της μεταποίησης, των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, και φυσικά των ξενοδοχείων και της εστίασης. Οι πελάτες μας που δραστηριοποιούνται στους εν λόγω κλάδους θα χρειασθούν προσφορά στοχευμένων λύσεων παροχής ρευστότητας και βρισκόμαστε στο πλευρό τους».

Στηρίζει τις επιχειρήσεις

Η Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζει τις πληγείσες επιχειρήσεις και έχει εγκρίνει αιτήματα για αναστολή καταβολής δόσεων κεφαλαίων συνολικού ύψους περίπου 3 δισ. δανειακών υποχρεώσεων επιχειρηματικών πελατών. Παράλληλα, προτεραιότητα δίδεται από την Τράπεζα σε φυσικά πρόσωπα (εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις) που επλήγησαν άμεσα, κυρίως λόγω της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία πληγέντων, η Τράπεζα, κατόπιν επικοινωνίας μαζί τους, έχει προβεί σε αναστολή καταβολής των δόσεων τους για περίπου 2,0 δισ. δανείων, εξήγησε ο ίδιος.

Πέραν αυτών των μέτρων στήριξης, η Τράπεζα συμμετέχει ενεργά στα κρατικά σχήματα στήριξης που παρέχουν τη δυνατότητα παροχής εγγυήσεων, επιδότησης επιτοκίου, αλλά και νέας χρηματοδότησης για συνολικό ύψος περίπου 1,5 δισ. χρηματοδότηση συγκεντρωτικά.

«Η Τράπεζα Πειραιώς παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας COVID-19 και βρίσκεται σε εγρήγορση προκειμένου να αναλάβει κατάλληλες ενέργειες για τη διαφύλαξη της κεφαλαιακής της θέσης και της ρευστότητάς της κατά την εφαρμογή του στρατηγικού της σχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό θα κινηθούμε, παράλληλα με τις κεντρικές μας προτεραιότητες για βελτιστοποίηση της κατανομής κεφαλαίων, ενίσχυση της παρακολούθησης κινδύνων και ελέγχων και υιοθέτηση υψηλών προτύπων εταιρικής διακυβέρνησης. Οι προκλήσεις είναι πολλές, οι στόχοι μας φιλόδοξοι αλλά επιτεύξιμοι», κατέληξε ο κ. Μεγάλου.

Χαντζηνικολάου: Προτεραιότητα για την Τράπεζα Πειραιώς η χρηματοδότηση της οικονομίας

«Ενώ οι θετικές εξελίξεις του 2019, συνεχίστηκαν στους 2 πρώτους μήνες του 2020, η πανδημία του κορονοϊου, άλλαξε ριζικά το οικονομικό περιβάλλον. Η πανδημία έχει αναδειχθεί σε μια τεράστια υγειονομική κρίση για τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο, και έχει εξελιχθεί σε οικονομική κρίση, καθώς έχει επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στις οικονομίες», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της τράπεζας, Γιώργος Χαντζηνικολάου και πρόσθεσε:

«Η παρούσα κρίση βρίσκει το τραπεζικό σύστημα ικανό να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις. Επιπλέον, οι πρωτοβουλίες των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών και της ΕΚΤ, έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων και των λογιστικών κανόνων και έχουν δώσει πρόσβαση σε επιπλέον ρευστότητα με πολύ ελκυστικό κόστος, αυξάνοντας έτσι τη δυνατότητα των τραπεζών να διοχετεύσουν ρευστότητα στην οικονομία.

Το κατά πόσο οι θετικές εξελίξεις του 2019 θα καταφέρουν να συντηρήσουν την τροχιά οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, μέσα σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρων προκλήσεων διεθνώς, θα εξαρτηθεί από την ικανότητά μας να διαχειριστούμε τις νέες αυτές συνθήκες. Τα γρήγορα αντανακλαστικά της πολιτείας, και η μεγάλη ετοιμότητα και πειθαρχία που έδειξε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, δημιουργεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε.

Η ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας και τα σημαντικά αποθέματα ρευστότητας, σε συνδυασμό με την πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και τις άμεσες επεμβάσεις των εποπτικών αρχών, των ευρωπαϊκών οργάνων, καθώς και της ελληνικής κυβέρνησης, μας επιτρέπουν να ανταπεξέλθουμε στην τρέχουσα επείγουσα κατάσταση και να συνεχίσουμε να παρέχουμε αδιάλειπτα χρηματοδότηση και τις υπηρεσίες μας εν γένει στους πελάτες μας».

«Στην Τράπεζα Πειραιώς, ανταποκρινόμαστε σε αυτή την κρίση με έντονο αίσθημα ευθύνης και με αποφασιστικότητα, καλλιεργώντας πνεύμα συνεργασίας και αναλαμβάνοντας δράσεις για την υποστήριξη όλων των stakeholders. Προτεραιότητα για μας είναι η διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των εργαζομένων μας αλλά και των πελατών μας.

Η χρηματοδότηση της οικονομίας, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, είναι προτεραιότητα για εμάς. Τα ανακοινωθέντα από την Κυβέρνηση υποστηρικτικά οικονομικά προγράμματα (όπως το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, η επιδότηση επιτοκίου, τα εγγυημένα επιχειρηματικά δάνεια, και η επιστρεπτέα προκαταβολή), σε συνδυασμό με την αναστολή των δόσεων επιχειρηματικών δανείων και δανείων ιδιωτών από τις τράπεζες», συμπλήρωσε για να επισημάνει πως: «Λάβαμε εγκαίρως μέτρα για τη διευκόλυνση των ιδιωτών και των επιχειρήσεων, με έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε συνεργασία με τις αρχές, θεσμούς, οργανισμούς και τους εταίρους μας, αλλά και σε ευθυγράμμιση με τη στρατηγική εταιρικής υπευθυνότητας της Τράπεζας».

Ευαίσθητη στις ανάγκες των επιχειρήσεων η Τράπεζα Πειραιώς

Σας διαβεβαιώνουμε ότι η Τράπεζα είναι ευαίσθητη στις ανάγκες των επιχειρήσεων και ιδιωτών, ως έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας, ανταποκρίνεται και συμμετέχει άμεσα στις ανωτέρω δράσεις, τόνισε στη συνέχεια ο κ. Χαντζηνικολάου και ανέφερε: «Καθώς ατενίζουμε το μέλλον, και ενώ είμαστε στο ξεκίνημα της νέας δεκαετίας, θεωρούμε ότι παρουσιάζονται πραγματικά πολύ μεγάλες ευκαιρίες, οι οποίες μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν, με σκοπό την επέκταση των παραγωγικών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας.

Η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει στον ελληνικό τραπεζικό τομέα και αυτό είναι εμφανές σε όλες τις τραπεζικές εργασίες και ιδιαίτερα στα θέματα ρευστότητας, με εισροές καταθέσεων, και ικανοποιητική και αυξανόμενη πρόσβαση στην αγορά. Η αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων παραμένει η κύρια προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες. Κατά την διάρκεια του 2019, στο θέμα αυτό υπήρξαν επιταχυνόμενα βήματα προόδου, τα οποία θα συνεχιστούν στο 2020, με την Τράπεζα Πειραιώς να εστιάζει στην υλοποίηση τιτλοποιήσεων της τάξεως των 7 δισ. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει συμβάλει τόσο το θεσμικό πλαίσιο που έχει εμπλουτισθεί όπως το σχέδιο Ηρακλής όσο και οι σημαντικές δράσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες για τη διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση».

Επίσης, η Τράπεζα, ενίσχυσε την κεφαλαιακή της θέση - αρά και την ικανότητα της να προχωρήσει με αυτά τα σχέδια - με τις 2 επιτυχημένες εκδόσεις Τier 2 ομολόγων συνολικών ποσών €900 εκατ. (στα μέσα του 2019 και στις αρχές του 2020), με διαδικασίες που προσέλκυσαν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και τη διεθνή προσοχή.

Στο 2020 θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας προς την περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικής αυτής, ώστε να επιτύχουμε την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου όσο το δυνατό ταχύτερα και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία.

«Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι στο 2020 θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για επιστροφή σε αποδόσεις για τους μετόχους μας και ενδυνάμωση του ισολογισμού μας. Η μεγιστοποίηση των αποδόσεων των μετόχων μας, μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς και της υπεύθυνης τραπεζικής συμπεριφοράς αποτελούν τα θεμελιώδη στοιχεία της στρατηγικής μας, και συνάδουν τόσο με το επιχειρηματικό μοντέλο μας όσο και με τις αξίες μας», κατέληξε ο κ. Χαντζηνικολάου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider