«Καμπανάκι» Moody's για νέα γενιά «κόκκινων» δανείων

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» Moody's για νέα γενιά «κόκκινων» δανείων
Τα δάνεια για τα οποία δεν υπάρχει υποχρέωση πληρωμής κεφαλαίου, αλλά μόνο τόκων, αθροίζονται σε περίπου 9% του συνόλου ή 16% των εξυπηρετούμενων δανείων όπως τονίζει ο οίκος.

Κινδύνους εντοπίζει ο οίκος Moody's πίσω από τις διευκολύνσεις που δόθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες λόγω πανδημίας στους δανειολήπτες στην εξόφληση δανείων.

Όπως τονίζει η Moody's και οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες ανέφεραν χορηγήσεις δανείων συνολικού ύψους 16,3 δισ. ευρώ για τις οποίες έχει εξασφαλίστει να μην πληρωθούν δόσεις κεφαλαίου. Για τμήμα αυτών των δανείων υπάρχει ο κίνδυνος να «κοκκινίσουν» γεγονός που δημιουργεί πτωτικούς κινδύνους για την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών. Τα δάνεια για τα οποία δεν υπάρχει υποχρέωση πληρωμής κεφαλαίου, αλλά μόνο τόκων, αθροίζονται σε περίπου 9% του συνόλου ή 16% των εξυπηρετούμενων δανείων όπως τονίζει ο οίκος. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν όσοι είχαν εξυπηρετούμενα δάνεια (λίγοτερο από 90 ημέρες καθυστέρηση) πριν την πανδημία και επλήγησαν από την κρίση και το lockdown. Τα δάνεια αυτά είναι κυρίως λιανικής, μικρών επιχειρήσεων και εταιρικά σε τομείς που δέχθηκαν ένα σφοδρό χτύπημα από τον κορονοϊό όπως είναι ο τουρισμός, το εμπόριο και οι μεταφορές.

insider

Το συνολο αυτών των νέων δανείων, σύμφωνα με την Moody’s, αυξάνει τον πτωτικό κίνδυνο γιατί μεγαλώνει ο κίνδυνος αυτοί οι δανειολήπτες να αθετήσουν τους όρους των δανείων όταν λήξει η περίοδος αναβολής καταβολής κεφαλαίου. Αν και αυτά τα δάνεια δεν απαιτείται, σε αυτό το στάδιο, να κατηγοριοποιηθούν ως μη εξυπηρετούμενα NPEs, πιθανή μετατροπή τους σε NPEs στα τέλη του 2020 απειλεί να παγώσει ή ακόμα και να αντιστρέψει την μείωση των κόκκινων δανείων στο τραπεζικό σύστημα περίπου στο 40% (Μάρτιος 2020) και αυτό συνιστά μεγάλη απειλή για την φερεγγυότητά τους και περιορίζει την ποιότητα του χαρτοφυλακίου.

insider

Όπως επισημαίνει η Moody's τα μέτρα στήριξης που λαμβάνει η κυβέρνηση για του δανειολήπτες όπως και η πληρωμή μέρους των δόσεων σε στεγαστικά δάνεια και οι κρατικές εγγυήσεις για επιχειρηματική χρηματοδότηση περιορίζουν σημαντικά τον παραπάνω κίνδυνο.

Στην πρώτη γραμμή των στρατηγικών σχεδιασμών των τραπεζών για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων είναι οι τιτλοποιήσεις και οι πώλησεις NPEs στη δευτερογενή αγορά. Επιπλέον, οι περισσότερες (με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα) σχεδιάζουν να μεταφέρουν το βασικό ενεργητικό και τις υποχρεώσεις τους σε μια τραπεζική θυγατρική που θα έχει καθαρότερο ισολογισμό. Η Eurobank ολοκλήρωσε τον Μάρτιο τη συγκεκριμένη συναλλαγή, πριν δηλαδή την πανδημία. Αν και η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank έχουν προετοιμάσει ανάλογα βήματα, τα οποία θα βελτιώσουν δραστικά την ποιότητα ενεργητικού, η Moody’s αναμένει ότι το σημερινό κλίμα στην αγορά θα καθυστερήσουν την υλοποίηση αυτών των σχεδίων.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider