Fitch: Εξαιρετικά ευάλωτη η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Εξαιρετικά ευάλωτη η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών
Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα καθυστερήσει τις περισσότερες από τις σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών, αυξάνοντας παράλληλα τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων. Πιέσεις στην κερδοφορία.

Στην επιβεβαίωση των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος Fitch.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση της 15ης Μαΐου του οίκου, διατηρούνται ως έχουν οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις των:

Eurobank – CCC+

Εθνική Τράπεζα – CCC+

Alpha Bank – CCC+

Τράπεζα Πειραιώς – CCC

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων αντανακλά τα ήδη αδύναμα πιστωτικά προφίλ των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, αλλά και των καθοδικών κινδύνων από τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Ο μεγαλύτερος πλέον κίνδυνος για τις αξιολογήσεις των τραπεζών συνδέεται με τον αντίκτυπο από την οικονομία και τις αγορές στις ήδη αδύναμες κεφαλαιακά – αλλά και από πλευράς ποιότητας στοιχείων ενεργητικού – τράπεζες.

Η Fitch τοποθετεί στο 8,1% την εκτίμησή της για την ύφεση της Ελλάδας το 2020, ενώ βλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη το 2021, με ρυθμό 5,1%. Μάλιστα ο οίκος προειδοποιεί πως υπάρχουν «καθοδικοί κίνδυνοι» στις εν λόγω προβλέψεις, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το εύρος και τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Πάνε πίσω οι τιτλοποιήσεις

Όπως υποστηρίζει ο οίκος, ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα καθυστερήσει τις περισσότερες από τις σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών, αυξάνοντας παράλληλα τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.

Η Fitch προβλέπει αύξηση των προκλήσεων στο μέτωπο της κερδοφορίας των συστημικών τραπεζών, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει παράσχει ευελιξία σε όλα τα επίπεδα.

«Με τις πιέσεις να εντείνονται, τόσο στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, όσο και στην κερδοφορία, η μεγαλύτερη επιδείνωση που μπορεί να καταγραφεί στις τράπεζες, θα αφορά στα κεφάλαιά τους», προειδοποιούν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης. «Η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη στον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους», σημειώνουν, ενώ προβλέπουν πως οι κίνδυνοι στο μέτωπο των χρηματοδοτικών προφίλ των συστημικών τραπεζών θα είναι μακροπρόθεσμοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider