Moody’s: Καθυστερήσεις στους ευρωπαϊκούς στόχους για μείωση των κόκκινων δανείων - Τι λέει για Ελλάδα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody’s: Καθυστερήσεις στους ευρωπαϊκούς στόχους για μείωση των κόκκινων δανείων - Τι λέει για Ελλάδα
Όπως προειδοποιεί η Moody’s, το «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω κορονοϊού, δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις στην Ελλάδα, την ώρα που οι διαδικασίες είχαν αρχίσει να «τρέχουν».

Εμπόδια στα σχέδια των ευρωπαϊκών τραπεζών να προχωρήσουν τις μειώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους, θέτει η πανδημία του κορονοϊού, όπως προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, σε νέα ειδική έκθεση που δημοσιοποίησε, υπό τον διακριτικό τίτλο «Non performing loans: H2 2019: Collections slow with stress expected from coronavirus outbreak».

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, τα σχέδια των ευρωπαϊκών τραπεζών να προχωρήσουν σε τιτλοποιήσεις και μειώσεις του όγκου των κόκκινων δανείων που φέρουν στα χαρτοφυλάκιά τους αναμένεται να καθυστερήσουν, λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλλει τα ευρωπαϊκά κράτη για να ανασχέσουν τη διασπορά του κορονοϊού. Καθώς τα δικαστήρια στην Ευρώπη είναι κλειστά, όλες οι νομικές διεργασίες παίρνουν αναβολή για αργότερα. «Οι πλειστηριασμοί έχουν παγώσει», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο οίκος και προβλέπει «μέχρις ότου τα δικαστήρια επιστρέψουν σε κανονική δραστηριότητα», όλες οι απαραίτητες διαδικασίες να πηγαίνουν πίσω.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνέχιζαν τις προσπάθειες μείωσης των κόκκινων δανείων πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, σημειώνει η Moody’s. Ωστόσο, με την εμφάνιση του ιού έλαβαν έκτακτα περιοριστικά μέτρα, επιβάλλοντας γενικευμένα lockdown για να περιορίσουν τη διασπορά. Τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα έχουν πλήξει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα στις ευρωπαϊκές χώρες, επιφέροντας ισχυρό χτύπημα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Όπως είναι φυσικό, τα εν λόγω μέτρα θα καθυστερήσουν τα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών, τονίζει.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο οίκος Moody’s, στα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2019, τα κόκκινα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών αντιστοιχούσαν στο 2,9% του συνόλου των δανείων (617,8 δισ. ευρώ), ποσοστό μειωμένο έναντι του πρώτου τριμήνου του ίδιου έτους (3,1% και 662,3 δισ. ευρώ).

Σχέδιο Ηρακλής

Ο οίκος, στην έκθεσή του, κάνει ειδική μνεία στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, το οποίο, όπως υποστηρίζει, θα στηρίξει τις προσπάθειες των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Όπως προειδοποιεί η Moody’s, το «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω κορονοϊού, δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις στην Ελλάδα, την ώρα που οι διαδικασίες είχαν αρχίσει να «τρέχουν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider