Στα επιχειρηματικά δάνεια «ποντάρουν» οι τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα επιχειρηματικά δάνεια «ποντάρουν» οι τράπεζες
Οι τράπεζες διαθέτουν άφθονη ρευστότητα για να αντεπεξέλθουν στην αύξηση της ζήτησης για χορηγήσεις και επέκταση πιστωτικών γραμμών.

Οι χορηγήσεις δανείων σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις είναι το «στοίχημα» που καλούνται να κερδίσουν οι τράπεζες εν μέσω της πανδημίας.

Ανώτατες τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο insider.gr ότι ήδη οι επιχειρήσεις ζητούν επέκταση των πιστωτικών γραμμών τους και παρατηρείται αύξηση των χορηγήσεων στην επιχειρηματική πίστη, σε μια προσπάθεια επιχειρησιακής συνέχειας. Οι τράπεζες είναι θωρακισμένες κεφαλαιακά και διαθέτουν άφθονη ρευστότητα για να αντεπεξέλθουν στην αύξηση της ζήτησης, διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές.

Αυτή η πιστωτική επέκταση δίνει διέξοδο στις τράπεζες να αντισταθμίσουν τις απώλειες των προμηθειών από υπηρεσίες λιανικής μέσω της αύξησης των εσόδων από τόκους -τα οποία, άλλωστε, αποτελούν και το βασικό έσοδο των τραπεζών υπό κανονικές οικονομικές συνθήκες.

Θυμίζεται ότι τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ανοίξει της στρόφιγγα της ρευστότητας προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα, προκειμένου οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού να επιβιώσουν και να επιτευχθεί επανακκίνηση της οικονομίας το συντομότερο δυνατό.

Με την απόφαση της ΕΚΤ να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα δημιουργείται «μαξιλάρι» ρευστότητας άνω των 10 δισ. ευρώ για τις εγχώριες τράπεζες.

Ταυτόχρονα, με την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup να παρέχει τρία δίχτυα ασφαλείας στα κράτη μέλη, δημιουργείται ένα πρόσθετο «παράθυρο» ρευστότητας άνω των 6 δισ. ευρώ για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Τα εν λόγω μέτρα έχουν διαφορετικό ορίζοντα ολοκλήρωσης (βραχυχρόνια, μεσοπρόθεσμα, μακροχρόνια), ωστόσο, αναμένεται να δώσουν μεγάλη ανάσα στην ελληνική επιχειρηματικότητα.

Δάνεια με κρατικές εγγυήσεις

Την ίδια ώρα, νέα δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ αναμένεται να χορηγηθούν μέσω εγγυήσεων του Δημοσίου σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που είχαν ενήμερα δάνεια στο τέλος του 2019. Η στόχευση του μέτρου αφορά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία.

Η εγγύηση του Δημοσίου που θα δοθεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1 δισ. ευρώ και θα αφορά αυστηρά νέες χορηγήσεις. Το πρόγραμμα στήριξης θα παραμείνει ενεργό έως το τέλος του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider