Εντός Μαρτίου οι προσφορές για το Galaxy της Alpha Bank

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εντός Μαρτίου οι προσφορές για το Galaxy της Alpha Bank
Η Alpha Bank θα πάρει τη σκυτάλη από τη Eurobank όσον αφορά στην "κούρσα" του Ηρακλή, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εντός του επόμενου μήνα.

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναναμένεται να κλείσουν οι μη δεσμευτικές προσφορές για το Galaxy, την τιτλοποίηση ύψους 12 δισ. ευρώ που προετοιμάζει η Alpha Bank.

Αυτό αναφέρουν στο insider.gr πληροφορίες με γνώση των διαδικασιών, εκτιμώντας ότι ναι μεν η Alpha Bank θα πάρει τη σκυτάλη από τη Eurobank όσον αφορά στην "κούρσα" του Ηρακλή, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εντός του επόμενου μήνα καθώς υπάρχουν σημαντικά βήματα στο σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας που θα πρέπει να υλοποιηθούν πρώτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιτλοποίηση περιλαμβάνει ενυπόθηκα δάνεια από όλες τις κατηγορίες του κόκκινου χαρτοφυλακίου της Alpha Bank, καθώς και ανεξασφάλιστα ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ. Για τον παραπάνω λόγο συστάθηκαν 5 οχήματα ειδικού σκοπού (SPVs), στα οποία μεταφέρθηκαν ή θα μεταφερθούν οι εν λόγω απαιτήσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο SPV θα περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια ύψους 1,9 δισ. ευρώ, ενώ το δεύτερο όχημα θα στηθεί πάνω σε καταναλωτικά δάνεια 5,7 δισ. ευρώ. Το τρίτο SPV θα περιλαμβάνει κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια λογιστικής αξίας 3,1 δισ. ευρώ.

Τα εν λόγω οχήματα θα εκδώσουν τίτλους από τους οποίους τα senior bonds θα διακρατηθούν από την Αlpha Βank, καθώς και το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης. Σύμφωνα με το πλάνο μετασχηματισμού, το υπόλοιπο 95% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης θα μεταβιβαστεί στην Alpha Συμμετοχών και θα καταλήξει κατόπιν στον επενδυτή.

Οπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Alpha Bank, στη νέα Cepal, την εταιρεία διαχείρισης που θα έχει πωληθεί έως τον Σεπτέμβριο, θα μεταφερθούν 800 εργαζόμενοι που ασχολούνται με τα κόκκινα δάνεια. Σημειώνεται ότι, μετά την ιδιαιτέρως επιτυχημένη εθελούσα αποχώρηση που πραγματοποίησε η τράπεζα το 2019, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων της έχει μειωθεί στις 7.800.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider