Οι ρυθμίσεις στο «μικροσκόπιο» τραπεζών και servicers

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ρυθμίσεις στο «μικροσκόπιο» τραπεζών και servicers
Ανώτατες πηγές του κλάδου παραδέχονται στο insider.gr την αναποτελεσματικότητα των τραπεζών στις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων.

Στις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων πέφτει το βάρος των υπόλοιπων δύο μηνών, με τη «μπάλα» να βρίσκεται στο γήπεδο τραπεζών και servicers.

Μπορεί οι ανησυχίες των δανειοληπτών και της κυβέρνησης να επικεντρώνονται στις εταιρείες εξυπηρέτησης NPEs που θα πάρουν στον έλεγχό τους περισσότερα από 30 δισ. επισφαλών απαιτήσεων φέτος, ωστόσο, οι τράπεζες παραμένουν οι κύριοι του παιχνιδιού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περισσότερα από 70 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών, συνεπώς, περισσότερα από 40 δισ. θα συνεχίζουν να ελέγχονται από τις τράπεζες μετά την ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων.

Ανώτατες πηγές του κλάδου παραδέχονται στο insider.gr την αναποτελεσματικότητα των τραπεζών στις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που έχει επισημανθεί επανειλημμένα στις εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.

Redefault

Το «redefault», όπως είναι η τραπεζική ορολογία, τα δάνεια δηλαδή που «ξανακοκκινίζουν» αντιστοιχούν στο συντριπτικό ποσοστό των ρυθμισμένων δανείων, γεγονός που εγείρει σοβαρές ανησυχίες τόσο για το κατά πόσο οι ρυθμίσεις που προτείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες είναι βιώσιμες, αλλά και για την κουλτούρα των πληρωμών.

Το πρόβλημα αυτό εστιάζεται κυρίως στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, με πηγές του τραπεζικού κλάδου που εργάζονται στα εν λόγω τμήματα –τα οποία σταδιακά μεταφέρονται στους servicers– να παραδέχονται ότι οι ρυθμίσεις που προτείνουν οι τράπεζες δεν μπορούν επ’ ουδενί να εξυπηρετηθούν από τους δανειολήπτες.

Αυτό μεταφέρει τη συζήτηση στους servicers και η προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών εστιάζεται στη δημιουργία πλαισίου λειτουργίας για τις εν λόγω εταιρείες, προκειμένου το βάρος της είσπραξης να δοθεί στις βιώσιμες ρυθμίσεις και όχι στη ρευστοποίηση των ενεχύρων.

Για τον λόγο αυτό, και δεδομένου ότι σύμφωνα με τη συστημική λύση «Ηρακλής» οι τιτλοποιήσεις θα είναι εγγυημένες με χρήματα του Δημοσίου, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι καταρτίζονται κανόνες που θα διέπουν το πλαίσιο λειτουργίας των εν λόγω εταιρειών, προκειμένου να αποτραπούν καταστάσεις μαζικών πλειστηριασμών –ιδίως στην πρώτη κατοικία.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, τραπεζικά στελέχη υπογραμμίζουν πόσο έχει αλλοιωθεί η κουλτούρα των πλειστηριασμών μεταξύ των κόκκινων οφειλετών την τελευταία δεκαετία, ιδίως όσοι χρωστούν στεγαστικό πρώτης κατοικίας, γεγονός που αποδείχθηκε περίτρανα με την απογοητευτική ανταπόκριση που είχε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία, παρά το γεγονός ότι παρέχει κρατική επιδότηση της δόσης σε ποσοστό έως και 50%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider