Οι τράπεζες γίνονται «ψηφιακή γέφυρα» των πολιτών με το Δημόσιο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι τράπεζες γίνονται «ψηφιακή γέφυρα» των πολιτών με το Δημόσιο
Η αρχή θα γίνει με την υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986, την οποία οι πολίτες θα μπορούν να υπογράφουν από τον υπολογιστή του σπιτιού ή το κινητό τους.

Τη συνδρομή των τραπεζών στην ηλεκτρονική ταυτοποίηση των πολιτών έχει ζητήσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Πηγές του τραπεζικού κλάδου αποκαλύπτουν στο insider.gr ότι ο κ. Πιερρακάκης έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών προκειμένου να διευκολύνουν έναν στόχο που παραμένει άπιαστος για το Δημόσιο: την ψηφιακή ταυτοποίηση. Αυτό που ζητά ο υπουργός είναι να μπορούν οι πολίτες να διεκπεραιώσουν βασικές γραφειοκρατικές εργασίες χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη σε δημόσιες υπηρεσίες.

Η αρχή θα γίνει με την υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986, την οποία οι πολίτες θα μπορούν να υπογράφουν από τον υπολογιστή του σπιτιού ή το κινητό τους, χωρίς να απαιτείται η επίσκεψή τους σε ΚΕΠ ή άλλη υπηρεσία για το γνήσιο της υπογραφής. Η ταυτότητά τους θα πιστοποιείται μέσω των κωδικών (credentials) του internet banking, το οποίο σημαίνει ότι οι τράπεζες θα λειτουργούν ως φορείς ταυτοποίησης των ιδιωτών ή των επιχειρήσεων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, μάλιστα, ότι ο υπουργός δεν άφησε περιθώρια άρνησης στις τράπεζες, αλλά ούτε άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει τίμημα για την υπηρεσία που θα παρέχουν στο Δημόσιο. Αναγνωρίζουν, πάντως, ότι η ψηφιοποίηση των συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο είναι ένα θεμελιώδες βήμα για την ψηφιοποίηση της ζωής των πολιτών και θα διευκολύνει και τις εργασίες των τραπεζών.

Αρωγός στην προσπάθεια του κ. Πιερρακάκη να αξιοποιήσει ένα βασικό «ατού» των τραπεζών που είναι οι αξιόπιστες διαδικασίες ταυτοποίησης, αλλά και η εδραιωμένη σχέση με τους πολίτες, είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Αρμόδιες πηγές διατυπώνουν «ενθουσιασμό» για την πρωτοβουλία του υπουργού και έχουν ήδη προβεί σε ενέργειες προκειμένου να συντονίσουν αυτή την προσπάθεια.

Ο τρόπος με τον οποίο ουσιαστικά θα λειτουργεί η σύμπραξη τραπεζών-Δημοσίου είναι όταν ο πολίτης επιχειρεί να πραγματοποιήσει μία εργασία, όπως η συμπλήρωση μίας αίτησης ή εξουσιοδότησης, για παράδειγμα, η ταυτότητά του να πιστοποιείται μέσω των κωδικών ηλεκτρονικής τραπεζικής με ειδικό παράθυρο που θα αναδύεται κατά τη συμπλήρωση του εντύπου.

Ήδη, από τον Σεπτέμβριο που εφαρμόστηκε η ευρωπαϊκή οδηγία PSD2, τα μέτρα ταυτοποίησης όσων χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες έχουν ισχυροποιηθεί και για οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω web ή mobile banking απαιτούνται τουλάχιστον δύο βήματα ταυτοποίησης μέσω του κινητού τηλεφώνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider