Τον Δεκέμβριο λανσάρουν οι τράπεζες τις εφαρμογές «όλα σε ένα»

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τον Δεκέμβριο λανσάρουν οι τράπεζες τις εφαρμογές «όλα σε ένα»
Έντονη κινητικότητα επικρατεί στις αρμόδιες διευθύνσεις των τραπεζών για να προλάβουν τον ανταγωνισμό και να προσφέρουν έγκαιρα τη νέα εμπειρία στους πελάτες τους.

Είναι ζήτημα εβδομάδων, αν όχι ημερών, να λανσάρουν όλες οι τράπεζες τις εφαρμογές που προετοιμάζουν τους τελευταίους μήνες για «ενοποίηση» όλων των τραπεζικών υπολοίπων και των πληρωμών σε εύχρηστες «διατραπεζικές» εφαρμογές.

Όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr, η Εθνική έκανε πρώτο το «τολμηρό» βήμα λανσάροντας την πρώτη τέτοια εφαρμογή ονόματι «Waiz». Μέσω του app για φορητές συσκευές, οι πελάτες της μπορούν να βλέπουν σε μια οθόνη τα υπόλοιπά τους και στις άλλες τράπεζες, καθώς και να εκτελούν πληρωμές από τους άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω του περιβάλλοντος της εκάστοτε τράπεζας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από διαφορετικές τράπεζες, υπάρχει έντονη κινητικότητα στον κλάδο προκειμένου τα συστημικά ιδρύματα να προσφέρουν στους πελάτες τους μια «γεύση» από τις δυνατότητες που προσφέρει η νέα οδηγία PSD2. Αυτό που αλλάζει, ουσιαστικά, είναι ότι η εμπειρία του πελάτη γίνεται πιο ολοκληρωμένη και αναβαθμίζεται σημαντικά, καθώς με μία μόνο σύνδεση θα έχει πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, σε όλες τις τράπεζες.

Τονίζεται, βέβαια, ότι αντίστοιχες εφαρμογές ετοιμάζουν και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος και άλλα Fintech, καθώς το πνεύμα του νόμου επικεντρώνεται στην απελευθέρωση της αγοράς τραπεζικών υπηρεσιών με στόχο τη μείωση των προμηθειών και τη βελτίωση των υπηρεσιών.

Νέες δυνατότητες στα υφιστάμενα apps

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του insider.gr, πέραν του Waiz της Εθνικής που βασίζεται στη μέθοδο «screen scrapping», δηλαδή στην άντληση στοιχείων από τις εφαρμογές των υπόλοιπων τραπεζών για προσομοίωση του περιβάλλοντος των άλλων τραπεζών.

Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, η οποία είναι αποδεκτή στην αγορά αλλά δεν εμπίπτει στην οδηγία PSD2 και εφαρμόζεται πολύ καιρό ήδη, ο χρήστης κάνει login κάθε φορά και δεν παρέχει μία και οριστική συγκατάθεση για ενσωμάτωση των υπόλοιπων λογαριασμών του στο συγκεκριμένο app.

Οι υπόλοιπες τράπεζες προσανατολίζονται, για την ώρα, στην ενσωμάτωση μίας νέας σελίδας στις υφιστάμενες mobile και web εφαρμογές τους, η οποία θα τους παρέχει ένα ενοποιημένο περιβάλλον πληροφόρησης και εκτέλεσης συναλλαγών από τα διαφορετικά υπόλοιπα των διαφορετικών τραπεζών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι αρμόδιες διευθύνσεις των τραπεζών έχουν «φουλάρει» τις μηχανές ώστε να λανσάρουν τη νέα εμπειρία στους πελάτες τους εντός του Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα έχουν τις «κεραίες» τους σε εγρήγορση παρακολουθώντας στενά τον ανταγωνισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider