Τραπεζικός «πόλεμος» για τις εταιρείες-φιλέτα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραπεζικός «πόλεμος» για τις εταιρείες-φιλέτα
Κάτω από το 3% έχουν υποχωρήσει τα επιτόκια για το top 15 των μεγαλύτερων εταιρειών, με τα ομόλογα να εντείνουν ακόμη περισσότερο τον ανταγωνισμό.

Συμπιέζονται διαρκώς τα επιτόκια χορηγήσεων για τις εταιρείες-φιλέτα που όλες τις τράπεζες δίνουν μάχη για να δανείσουν, με τα επιτόκια να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά -σε συνδυασμό και με το διεθνές περιβάλλον επιτοκίων.

Όπως αναφέρει στο insider.gr κορυφαίο στέλεχος συστημικής τράπεζας, τα επιτόκια δανεισμού για το «top 15» των επιχειρήσεων της χώρας κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 2,25% - 2,75%, για μεσοπρόθεσμες διάρκειες δανεισμού της τάξης των 5-6 ετών. Για μικρότερες εταιρείες, το spread διαμορφώνεται μεταξύ 2-3,5 ποσοστιαίων μονάδων.

Η ίδια πηγή χαρακτηρίζει ως «κόλαση» τον σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ των συστημικών τραπεζών, καθώς η δεξαμενή των επιχειρηματικών κολοσσών της χώρας είναι περιορισμένη και η προσφορά από τις τράπεζες μεγάλη. Το κλίμα αυτό τροφοδοτούν τόσο τα αρνητικά επιτόκια όσο και η πιστωτική συρρίκνωση των τελευταίων ετών που έχουν εκμηδενίσει, σχεδόν, τα έσοδα των εγχώριων τραπεζών από πιστώσεις.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το Ελληνικό, με τις τράπεζες να «κονταροχτυπιούνται» για τη χρηματοδότηση του εμβληματικότερου επενδυτικού έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα. Και τα τέσσερα συστημικά ιδρύματα αναμένεται να λάβουμε μερίδιο της πίτας και, σύμφωνα με πληροφορίες, το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ταυτόχρονα, σημαντικός είναι ο ανταγωνισμός και από την αγορά ομολόγων, αφού εταιρείες-κολοσσοί δανείζονται με πρωτοφανή χαμηλά επιτόκια, ακόμη και κάτω από 1% -με πρόσφατο παράδειγμα αυτό του ΟΤΕ με κουπόνι 0,875% για έκδοση επταετίας.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών να δανείσουν ισχυρές ελληνικές επιχειρήσεις είναι ιδιαιτέρως αυξημένο, όπως αποδείχθηκε με το πράσινο ομόλογο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, το οποίο υπερκαλύφθηκε 4,5 φορές, με τους τραπεζίτες να κάνουν λόγο για «τρομαχτική ζήτηση». Τέσσερις ακόμη εταιρείες ετοιμάζουν ομολογιακή έκδοση, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς οι κεφαλαιαγορές προσφέρουν χαμηλότερα επιτόκια από τις τράπεζες για τις εταιρείες αυτού του βεληνεκούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider