Κρίσιμος ο Νοέμβριος για Eurobank και Alpha Bank

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμος ο Νοέμβριος για Eurobank και Alpha Bank
Ο επόμενος μήνας θα κρίνει δύο σημαντικά τραπεζικά deals: την τριπλή πώληση στην Pimco για τη Eurobank, και το carve-out που σχεδιάζει η Alpha Bank.

Δύο τραπεζικά deals-μαμούθ αναμένεται να πάρουν σάρκα και οστά τον Νοέμβριο: το ένα αναμένεται να κλείσει μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, ενώ το άλλο βρίσκεται στα σπάργανα και αναμένονται ανακοινώσεις.

Το πρώτο deal δεν είναι άλλο από τη στρατηγική συμφωνία Eurobank-PIMCO που περιλαμβάνει τρεις πυλώνες: την τιτλοποίηση Pillar (που έχει ήδη κλείσει), την εξαγορά ποσοστού 80% στην FPS (τον servicer της Eurobank) και τη δεύτερη τιτλοποίηση-μαμούθ με την ονομασία «Cairo», ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον στρατηγικό επενδυτή φαίνεται να προχωρά μετ’ εμποδίων, γεγονός που εξηγεί την εκπνοή της προθεσμίας για αποκλειστικές διαπραγματεύσεις στις 30 Σεπτεμβρίου. Το «αγκάθι» είναι αναμφίβολα το τίμημα της πώλησης των επιμέρους δραστηριοτήτων/χαρτοφυλακίων, καθώς είναι λογικό ότι ο υποψήφιος αγοραστής «πιέζει» την τράπεζα δεδομένου ότι αποτελεί και τον μοναδικό συνομιλητή.

Σε αυτό το τελευταίο, μάλιστα, επιμένουν πηγές της τράπεζας σε δηλώσεις του στο insider.gr, τονίζοντας ότι η Eurobank δεν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με άλλους επενδυτές για την FPS και το Cairo. «Το deal προχωράει, το πρώτο που πρέπει να συμφωνηθεί είναι το τίμημα», αναφέρουν χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι ο επενδυτής «διαπραγματεύεται σε όλα τα επίπεδα».

Απόσχιση κόκκινων δανείων 10 δισ. ευρώ από την Alpha Bank

Στη λύση της απόσχισης (carve-out) ενός σημαντικού μέρους του χαρτοφυλακίου της, ύψους 10 δισ. ευρώ, προσανατολίζεται η Alpha Bank, σύμφωνα με πληροφορίες, και αυτό είναι το δεύτερο deal -το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει η Διοίκηση εντός Νοεμβρίου.

Ουσιαστικά, πρόκειται για «μοντέλο Eurobank» που θα συνδυάζει και τιτλοποίηση σημαντικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που αγγίζουν τα 21 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο και για εταιρικό μετασχηματισμό της τράπεζας σε εταιρεία συμμετοχών, καθώς και πώληση του πλειοψηφικού μεριδίου εταιρείας διαχείρισης NPEs, κατά τα πρότυπα της Eurobank. Με τον τρόπο αυτό, η Alpha Bank επιταχύνει την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της, επιδιώκοντας μια νέα εταιρική δομή που με επιτυχία κατόρθωσε να «περάσει» από τους επόπτες πρώτη η Eurobank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider