Τιτλοποιήσεις 2 δισ. ευρώ ξεκινά η Τράπεζα Πειραιώς

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τιτλοποιήσεις 2 δισ. ευρώ ξεκινά η Τράπεζα Πειραιώς
Την τιτλοποίηση των στεγαστικών θα «τρέξει» η νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων (servicer) που έχει συστήσει η τράπεζα με το σουηδικό fund Intrum με επωνυμία «Alternative Financial Solutions».

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες τιτλοποίησης κόκκινων στεγαστικών δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Επόμενη στη σειρά είναι η τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ η τράπεζα δρομολογεί και τρίτη τιτλοποίηση 1 δισ. ευρώ το 2020, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο των τιτλοποίησεων μη εξυπηρετούμενων δανείων 4-4,5 δισ. που έχει εξαγγείλει για το επόμενο έτος.

Την τιτλοποίηση των στεγαστικών θα «τρέξει» η νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων (servicer) που έχει συστήσει η τράπεζα με το σουηδικό fund Intrum με επωνυμία «Alternative Financial Solutions» και αναμένεται να ξεκινήσει επισήμως τη λειτουργία της από την ερχόμενη Τρίτη 1 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, η νέα εταιρεία έχει αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και έχει στελεχωθεί με 700 περίπου εργαζομένους της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίοι δέχθηκαν να μεταφερθούν στον servicer από το αντίστοιχο τμήμα RBU της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι στις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων την αρχή έκανε η Eurobank με το Pillar -μια συναλλαγή που έχει ήδη ολοκληρωθεί. Τη «σκανδάλη» των τιτλοποιήσεων τράβηξε τον Ιούλιο και η Alpha Bank, με το χαρτοφυλάκιο Orion που βρίσκεται σε διαδικασία εξέτασης προσφορών.

Ένα καίριο ερώτημα που τίθεται στην παρούσα φάση είναι κατά πόσο οι εν λόγω τιτλοποιήσεις θα μπορούν να επωφεληθούν αναδρομικά από την κρατική εγγύηση που προβλέπει το σχέδιο «Ηρακλής» (Σχέδιο του ΤΧΣ) το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο πράσινο φως από την DG Comp. Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, γίνονται προσπάθειες για τροποποίηση του υφιστάμενου σχεδίου προς αυτή την κατεύθυνση και οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι πως αυτό θα επιτευχθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider