Κόκκινα δάνεια: 17,5 δισ. ευρώ διαχειρίζονται οι servicers

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόκκινα δάνεια: 17,5 δισ. ευρώ διαχειρίζονται οι servicers
Πτώση εμφάνισαν τα NPEs στις περισσότερες κατηγορίες δανειοληπτών, εκτός από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το 20% του συνόλου μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει φύγει από τα χέρια των τραπεζών και βρίσκονται στους servicers, τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων που έχουν εξουσιοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα, Τετάρτη, στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα για τη νέα αυτή αγορά που λειτουργεί παράλληλα με το τραπεζικό σύστημα, τα υπό διαχείριση δάνεια παρουσίασαν μάλιστα ελαφρά πτώση 122 εκατ. ευρώ, στα 17,448 δισ. ευρώ.

pites

Πτώση εμφάνισαν οι περισσότερες κατηγορίες δανειοληπτών, εκτός από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, των οποίων οι οφειλές υπό διαχείριση στους servicers αυξήθηκαν, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

pinakas

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν αδειοδοτηθεί 18 servicers από την ΤτΕ και περίπου 10 ακόμη εταιρείες βρίσκονται στην «ουρά», με πιο πρόσφατη την εταιρεία Alternative Financial Solutions που είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης της Intrum με την Τράπεζα Πειραιώς.

Παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες αυτές είναι πολύ πιο εξειδικευμένες στην είσπραξη επισφαλών απαιτήσεων, και πλήρως απελευθερωμένες από τις υποχρεώσεις αυστηρής εποπτείας που βαραίνουν τις συστημικές τράπεζες, πηγές του κλάδου επισημαίνει ότι το πρόβλημα του υψηλού ιδιωτικού χρέους παραμένει και ότι, ανεξάρτητα από το ποιος διαχειρίζεται τα NPEs, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις παραμένουν υπερχρεωμένα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider