Τράπεζες: Θα βάλουμε «πλάτη» στους ξενοδόχους - θύματα της Thomas Cook

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Θα βάλουμε «πλάτη» στους ξενοδόχους - θύματα της Thomas Cook
«Δεν θα αφήσουμε τους πελάτες μας να καταρρεύσουν μαζί με την Thomas Cook», διαβεβαιώνουν ανώτατα τραπεζικά στελέχη στο insider.gr.

Οι τράπεζες θα στηρίξουν τους συνεπείς πελάτες τους από τον ξενοδοχειακό κλάδο, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από την πτώχευση της Thomas Cook, με τη χορήγηση δανείων και άλλες ρυθμίσεις αποπληρωμής.

Αυτό δήλωσαν στο insider.gr υψηλόβαθμα στελέχη του τραπεζικού κλάδου, λίγες ώρες μετά την είδηση που προκάλεσε τριγμούς στην Ελλάδα λόγω της μεγάλης έκθεσης της χώρας στον τουριστικό κλάδο γενικά, αλλά και στον βρετανικό operator ειδικότερα.

«Δεν θα αφήσουμε τους πελάτες μας να καταρρεύσουν μαζί με την Thomas Cook, είμαστε εδώ για όλους όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξαιτίας της πτώχευσής της», δήλωσε αρμόδια τραπεζική πηγή. Όπως εξήγησε, εάν ένα ξενοδοχείο έχει υποστεί απώλειες 1 εκατ. ευρώ, η τράπεζα προσφέρεται να τον δανειοδοτήσει για μικρό διάστημα (π.χ. 4 χρόνια) προκειμένου να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του.

Υπογράμμισε, πάντως, η ίδια πηγή ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος πίσω από ένα πραγματικό γεγονός (πτώχευση της Thomas Cook) να αναζητήσουν άλλοθι κακοπληρωτές και άλλοι επιτήδειοι επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου διεκδικώντας ασυλία από τις τράπεζες. «Ξέρουμε πολύ καλά ποιοι πελάτες μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα και ποιοι θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την εξέλιξη για να τη γλιτώσουν και δεν θα το επιτρέψουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Τρύπα» 100 εκατ. ευρώ από το «κανόνι» της Thomas Cook

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το μερίδιο αγοράς της Thomas Cook υπολογίζεται σε μονοψήφιο νούμερο, ενώ πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για «τρύπα» 100 εκατ. ευρώ στα έσοδα των ξενοδόχων το 2019.

Η Ελλάδα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός για τους πελάτες του βρετανικού κολοσσού και αυτός ήταν ο λόγος που η είδηση της πτώχευσης έσπειρε τον πανικό. Υπολογίζεται ότι από τις 30 εκατ. κρατήσεις για το 2019, οι 400.000 πραγματοποιήθηκαν μέσω του operator.

Στελέχη συστημικής τράπεζας, πάντως, με τα οποία συνομίλησε το insider.gr υπολογίζουν ότι η έκθεση των 6-7 ξενοδοχείων-πελατών που συνεργάζονταν με την Thomas Cook δεν υπερβαίνει τα 3-4 εκατ. ευρώ, στα 150 εκατ. ευρώ που είναι ο τζίρος των πελατών της από τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Σημειώνεται ότι η ίδια τράπεζα χρηματοδοτεί απευθείας θυγατρικές εταιρείες/ξενοδοχεία της Thomas Cook με 26 εκατ. ευρώ, αλλά διαβεβαιώνει ότι το άνοιγμά της είναι πλήρως εξασφαλισμένο με προσημειώσεις σε τουριστικά ακίνητα και μετοχές που υπερβαίνουν σημαντικά σε αξία τον δανεισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider