Στους servicers μεταφέρονται κόκκινα δάνεια και προσωπικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στους servicers μεταφέρονται κόκκινα δάνεια και προσωπικό
Περισσότερα από 10 διεθνή fund έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να τοποθετηθούν στη δευτερογενή αγορά των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα.

Στη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων, την οποία απαρτίζουν 18 εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) πρόκειται να μεταφερθούν τα επόμενα χρόνια NPEs ύψους 50 δισ. ευρώ.

Ήδη, οι εταιρείες αυτές απασχολούν 2.000 - 2.500 εργαζομένους από τον τραπεζικό κλάδο και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στους 5.000 τα επόμενα χρόνια με την είσοδο στην αγορά της εταιρείας που συστήνουν Τράπεζα Πειραιώς και Intrum, αλλά και της FPS που θα αποσχιστεί από τη Eurobank μεταγράφοντας και ένα τμήμα από το προσωπικό της τράπεζας που ασχολείται με τα κόκκινα δάνεια.

Την τελευταία διετία, οι συστημικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει 10 πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPEs συνολικής αξίας 13 δισ. ευρώ. Περισσότερα από 10 διεθνή fund έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να τοποθετηθούν στη δευτερογενή αγορά των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα και οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων αναμένεται να «πάρουν φωτιά» το επόμενο διάστημα, με τα στεγαστικά δάνεια να μπαίνουν και αυτά στο… παιχνίδι.

Παράλληλη, δυναμική αγορά

Υπό τις συνθήκες αυτές, δημιουργείται μια νέα, πολύ δυναμική αγορά παράλληλα με το τραπεζικό σύστημα, η οποία αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, κυρίως από το εξωτερικό, οι οποίοι προσβλέπουν σε διψήφια ποσοστά αποδόσεων.

Ταυτόχρονα, η ανάθεση των προβληματικών χαρτοφυλακίων σε εταιρείες διαχείρισης, θα επιταχύνει την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών με πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία, μέσω της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων είτε απευθείας στις εταιρείες αυτές. Η εξέλιξη αυτή θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της απασχόλησης και στη σημαντική ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων στο επίπεδο των συμβουλευτικών και νομικών υπηρεσιών καθώς και στην αγορά ακινήτων.

Σημαντική παράμετρος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των NPEs, είναι η ευελιξία που διαθέτουν οι εταιρείες διαχείρισης έναντι των περιορισμών που δεσμεύουν το τραπεζικό σύστημα να προχωρήσει σε πιο δραστικές λύσεις/ρυθμίσεις υπό την πίεση και του απειλητικού ηθικού κινδύνου (moral hazard) που μπορεί να μολύνει και τα ενήμερα χαρτοφυλάκια των τραπεζών με συμπεριφορές αθέτησης πληρωμών.

Το μεγάλο δίλημμα των εργαζομένων

Δύσκολο εγχείρημα αποδεικνύεται, ωστόσο, η μεταφορά του εξειδικευμένου προσωπικού στους servicers, όπως προκύπτει στην πρώτη φάση υλοποίησης του σχεδίου από την Τράπεζα Πειραιώς. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά με τη συρρίκνωση των παραδοσιακών τραπεζικών εργασιών και τη μείωση των καταστημάτων, η επιλογή του servicer μοιάζει να είναι μονόδρομος για τους εργαζομένους στις τράπεζες. Προκειμένου να δελεάσει τους εργαζομένους της RBU, η διοίκηση εγγυάται διατήρηση των όρων απασχόλησης και προσφέρει εννέα μισθούς συνολικά μέσα στο επόμενο 12μηνο για τους εργαζομένους που θα ακολουθήσουν την ηγεσία της RBU στον νέο servicer που θα συσταθεί με το σουηδικό fund. Εναλλακτικά, προσφέρεται στους εργαζομένους η δυνατότητα εθελούσιας αποχώρησης με εκδήλωση ενδιαφέροντος έως τις 16 Αυγούστου.

Ανάλογη λύση διερευνά και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με RFI που έχει απευθύνει σε δυνητικούς επενδυτές σχετικά με το κατά πόσο μια σημαντική πώληση NPEs θα μπορούσε να συνοδευτεί και με μετακίνηση εξειδικευμένου προσωπικού, όπως έχει αναφέρει το insider.gr.

Η επόμενη, ωστόσο, που θα κληθεί να υλοποιήσει ένα ανάλογο project, και μάλιστα εντός του φθινοπώρου, είναι η Eurobank, στο πλαίσιο της απόσχισης της FPS και της πώλησης του 80% σε επενδυτή -κατά πάσα πιθανότητα στην PIMCO. Πηγές της Eurobank αναφέρουν ότι «παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Πειραιώς», καθώς υλοποιεί το πιλοτικό πρόγραμμα που θα σηματοδοτήσει τη μετάβαση για ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider