Moody’s: Η ταχύτερη ανάπτυξη θα προσελκύσει επενδυτές στα κόκκινα δάνεια

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody’s: Η ταχύτερη ανάπτυξη θα προσελκύσει επενδυτές στα κόκκινα δάνεια
Η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα συμβάλλει στη βελτίωση των ρυθμών ανάκτησης και θα ενισχύσει το αγοραστικό ενδιαφέρον για την αγορά των NPEs, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης.

Την εκτίμηση ότι η επίσπευση της οικονομικής ανάπτυξης θα πυροδοτήσει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για την αγορά «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα διατύπωσε η Moody’s.

Στην ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι ο τραπεζικός κλάδος παραμένει «υψηλού κινδύνου» για το σύνολο της οικονομίας, εξαιτίας της χαμηλής ποιότητας ενεργητικού και κεφαλαίων και της χαμηλής κερδοφορίας.

Ο οίκος αξιολόγησης αναγνωρίζει, πάντως, τη σταδιακή υποχώρηση των κινδύνων, με τις εγχώριες τράπεζες να βελτιώνουν βαθμιαία το πιστωτικό τους προφίλ. Σημαντική βελτίωση διαπιστώνει και σε επίπεδο ρευστότητας, γεγονός που αντανακλούν τόσο η επιστροφή των καταθέσεων όσο και η απεξάρτηση των τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης (ELA).

NPES
Στις πωλήσεις και ανακτήσεις πέφτει το βάρος της μείωσης των NPEs

«Μέχρι σήμερα, οι τράπεζες έχουν κατορθώσει να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των NPEs κυρίως μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων, οι οποίες αναμένεται να επιταχυνθούν τους προσεχείς μήνες. Η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα συμβάλλει στη βελτίωση των ρυθμών ανάκτησης των απαιτήσεων και ενδεχομένως να ενισχύσει το ενδιαφέρον για αγορά «κόκκινων» χαρτοφυλακίων εκ μέρους διεθνών επενδυτών, εκτιμά η Moody's.

npes
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους μείωσης των NPEs έως το 2021

Τόσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν εκπονήσει σχέδια για ταχύτερη εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, με το σχέδιο του ΤΧΣ (APS) να βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο και, συγκεκριμένα, σε διαδικασία έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαπιστώνει ο διεθνής οίκος.

Όπως εξηγεί, το σχέδιο προτείνει ένα μοντέλο εφάμιλλο του GACS στην Ιταλία και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για επίσπευση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πέραν των υφιστάμενων εργαλείων όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ο εξωδικαστικός μηχανισμός και η πώληση κόκκινων χαρτοφυλακίων σε τρίτα μέρη. Σε λιγότερο προχωρημένο στάδιο βρίσκεται το σχέδιο της ΤτΕ.

Πρόσφατα, η Moody’s αναβάθμισε την προοπτική της Eurobank, της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας σε «θετική» εν όψει των βελτιώσεων που αναμένονται στο προφίλ χρηματοδότησης και το επίπεδο κινδύνου των στοιχείων ενεργητικού. Παρά τις βελτιώσεις αυτές, το πιστωτικό προφίλ των τραπεζών παραμένει στο caa1 εξαιτίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επισημαίνει ο οίκος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider