Καραβίας: Ο Γουάτσα πίστεψε όσο κανείς άλλος επενδυτής στην Ελλάδα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καραβίας: Ο Γουάτσα πίστεψε όσο κανείς άλλος επενδυτής στην Ελλάδα
Ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας εξήρε το ρόλο του βασικού μετόχου του ομίλου, του Καναδού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα και τον ευχαρίστησε για την αρωγή του στην επίτευξη των φιλόδοξων σχεδίων της τράπεζας.

Μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και σιγουριά για την έγκαιρη υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού της Eurobank εξέπεμψε από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας.

Ο κ. Καραβίας εξήρε τον ρόλο του βασικού μετόχου του ομίλου, του Καναδού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα και τον ευχαρίστησε για την αρωγή του στην επίτευξη των φιλόδοξων σχεδίων της τράπεζας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο Πρεμ Γουάτσα πίστεψε όσο κανείς άλλος επενδυτής στις προοπτικές της Ελλάδας». «Είμαστε ευγνώμονες για αυτή τη σταθερή εμπιστοσύνη και αρωγή των μετόχων μας - και επιτρέψτε μου να αναφερθώ ξεχωριστά στη Fairfax και τον Πρεμ Ουάτσα, που ήταν και πριν από λίγες μέρες ξανά στη χώρα μας, τον επενδυτή που πίστεψε όσο κανείς άλλος ότι η Ελλάδα μπορούσε να τα καταφέρει. Αισθανόμαστε ακέραιη την ευθύνη να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες όλων των μετόχων μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο εκλογικός κύκλος στην Ελλάδα φαίνεται πως εξομαλύνεται, αφού η νέα κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα ανοιχτό ορίζοντα να υλοποιήσει όσα οραματίζεται. Η ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές δεν σημαίνει ότι η οικονομία δεν αντιμετωπίζει προκλήσεις», τόνισε ο κ, Καραβίας και διευκρίνισε ότι «αυτές είναι, πρώτον, η ανάγκη για σημαντική αύξηση των επενδύσεων και, δεύτερον, η μείωση των μην εξυπηρετούμενων δανείων».

«Σήμερα, έχουμε ολοκληρώσει με επιτυχία τα δύο από τα τέσσερα στάδια του πλάνου μας και έχουμε δρομολογήσει εκείνα που υπολείπονται. Πρώτα ολοκληρώσαμε τη συγχώνευση με τη Grivalia. Η ένωση των δυνάμεων των δύο εταιρειών ενίσχυσε τα κεφάλαια της Eurobank κατά 940 εκατομμύρια ευρώ, ανεβάζοντας το βασικό δείκτη κυρίων κεφαλαίων στο 15,7% και τη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια στο 18,2%, την υψηλότερη του κλάδου, με βάση στοιχεία Μαρτίου 2019. Η θωράκιση της κεφαλαιακής μας βάσης ήταν το απαραίτητο πρώτο στάδιο για την απαλλαγή του ισολογισμού από την κληρονομιά του παρελθόντος», σημείωσε.

Όσον αφορά στην τριπλή συναλλαγή Pillar-Cairo-FPS, η οποία βρίσκεται σε διάρκεια υλοποίησης, ο CEO της τράπεζας επισήμανε ότι ο στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία με τον προτιμώμενο επενδυτή PIMCO, έως το τέλος Σεπτεμβρίου και ολοκλήρωση του σχεδίου έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό. Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει μείωση του δείκτη NPE στο 16% στο τέλος του έτους και σε μονοψήφιο ποσοστό στο τέλος του 2021.

«Εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στην ενίσχυση των ποιοτικών χορηγήσεων, προσβλέποντας στην αύξηση της υγιούς ζήτησης στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε την προσπάθεια μείωσης του κόστους. Το 2018, οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,7% στον Όμιλο και 3,5% στην Ελλάδα, διαμορφώνοντας ένα δείκτη κόστους προς έσοδα σε επίπεδο Ομίλου στο 47,6%», κατέληξε ο κ. Καραβίας.

Την αισθητή βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών το τελευταίο διάστημα, η οποία επικυρώνεται από τρεις κρατικές εκδόσεις με πολύ ευνοϊκή απόδοση επισήμανε ο πρόεδρος της Τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς, κατά την τοποθέτησή του.

«Η Eurobank βρίσκεται σε άριστη θέση να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη της χώρας, ιδίως μετά τον μετασχηματισμό της με απορρόφηση της Grivalia και ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης», δήλωσε και υπογράμμισε ότι η διοίκηση «έχει τη στήριξη του διοικητικού συμβουλίου για εμπροσθοβαρή εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider