Θετικά αποτιμούν οι τραπεζίτες τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικά αποτιμούν οι τραπεζίτες τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης
Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα σχόλια τραπεζικών στελεχών για την ανάθεση του χαρτοφυλακίου στον κ. Γιώργο Ζαββό, ο οποίος είναι «γνώστης του τραπεζικού κλάδου».

Την ικανοποίηση και αισιοδοξία τους για ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο διατυπώνουν τραπεζικά στελέχη στο insider.gr δύο εβδομάδες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τη δομή της νέας κυβέρνησης, εμφανίζεται πολύ πιο συντονισμένη και η συνεργασία μας προμηνύεται γόνιμη», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του κλάδου. Όπως εξήγησε, οι εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου ότι θα δώσει προτεραιότητα στην εξυγίανση των τραπεζών, μέσω συντονισμένης και αποφασιστικής δράσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ερμηνεύεται ως «θετική διάθεση» εκ μέρους της νέας κυβέρνησης.

Στη χθεσινή συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «οι τράπεζες να αποτελέσουν, εκ νέου, μοχλό ανάπτυξης, μέσω της επανεκκίνησης χρηματοδότησης, με υγιή όμως τρόπο, επιχειρήσεων και νοικοκυριών». Όπως επισήμανε, κλειδί για να επιτευχθεί αυτό είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, τα οποία ανέρχονται σήμερα στο 45% του συνόλου των δανειακών χαρτοφυλακίων.

Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα σχόλια των ίδιων στελεχών για την ανάθεση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών στον κ. Γιώργο Ζαββό, ο οποίος είναι «γνώστης του τραπεζικού κλάδου» και εκτιμάται ότι αυτό θα διασφαλίσει μια εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών.

Προωθούνται οι συστημικές λύσεις

Με διαδικασίες-εξπρές φαίνεται πως δρομολογείται η προώθηση στις Βρυξέλλες των δύο σχεδίων για την ταχύτερη εξυγίανση των τραπεζών, τα οποία έχουν εκπονήσει το ΤΧΣ και η ΤτΕ. «Έχει ωριμάσει η σκέψη ότι οι στόχοι που έχουν θέσει οι τράπεζες για τα NPEs δεν αρκούν και πρέπει να γίνει κάτι ακόμα», αναφέρει στο insider.gr ανώτατη εποπτική πηγή.

Αυτός είναι ο ρόλος των δύο συστημικών λύσεων, οι οποίες όμως έχουν δημοσιονομικό αλλά και κοινωνικό και πολιτικό κόστος και μένει να φανεί εάν η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το αναλάβει, επισημαίνει η ίδια πηγή. Χαρακτηρίζει, πάντως, «πολύ θετικές και εξωστρεφείς» τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης και τονίζει ότι το ζητούμενο τώρα είναι να θωρακιστούν οι τράπεζες απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης, αλλά και να γίνουν ξανά μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider