Πανταλάκης: Κέρδη 117 εκατ. ευρώ από δύο τιτλοποιήσεις για την Attica Bank

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πανταλάκης: Κέρδη 117 εκατ. ευρώ από δύο τιτλοποιήσεις για την Attica Bank
«Η ρευστότητα ενισχύθηκε σημαντικά, το ύψος των καταθέσεων αυξήθηκε κατά 14,2 δισ. ευρώ ή 9,26% σε ετήσια βάση και η εξάρτηση από το Ευρωσύστημα μειώθηκε κατά 22,6 δισ. ευρώ ή 67% σε ετήσια βάση», ανέφερε ο κ. Πανταλάκης.

Στα επιτεύγματα της περιόδου από τον Σεπτέμβριο του 2016 που ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα διοίκηση, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank κ. Θεόδωρος Πανταλάκης, αναλύοντας παράλληλα τους στόχους της τράπεζας για την τρέχουσα χρήση του 2019.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Σταύρος Παπαγιαννόπουλος, είναι απερχόμενος Αντιπρόεδρος, ενώ μετά τη συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ., κατέχει τη θέση του ανεξάρτητου, μη εκτελεστικού μέλους.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως «το 2018 αποτελεί έτος ορόσημο για την ελληνική οικονομία, καθώς έπειτα από μια μακρά περίοδο στασιμότητας, καταγράφεται ικανοποιητικός ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, ο οποίος το 2018 ανήλθε σε 1,9%».

Η επαναφορά της εμπιστοσύνης στην πορεία της ελληνικής οικονομίας είχε θετική επίδραση στα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία των Τραπεζών της χρήσης 2018. Η ρευστότητα ενισχύθηκε σημαντικά, το ύψος των καταθέσεων αυξήθηκε κατά 14,2 δισ. ευρώ ή 9,26% σε ετήσια βάση και η εξάρτηση από το Ευρωσύστημα μειώθηκε κατά 22,6 δισ. ευρώ ή 67% σε ετήσια βάση. Το υπόλοιπο της χρηματοδότησης μέσω ELA την 31.12.2018 για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος διαμορφώθηκε σε 947 εκ. ευρώ.

Η βελτίωση των καταθέσεων είναι απόρροια της ολοκλήρωσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.

Αντίστοιχα, οι καταθέσεις στην Attica Bank αυξήθηκαν κατά 19,6% σε ετήσια βάση, ποσοστό υπερδιπλάσιο της αύξησης που σημείωσε η ελληνική αγορά για το 2018, ως απόρροια του ιδιαίτερα επιτυχούς προγράμματος εξυγίανσης της Τράπεζας που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016.

Τον Δεκέμβριο του 2018 η Τράπεζα εισήλθε στην διατραπεζική αγορά repos συνάπτοντας συμφωνίες με ελληνικές τράπεζες. Ειδικότερα, η Τράπεζα προχώρησε στη σύναψη διατραπεζικού δανεισμού (repo) ύψους 175 εκ. ευρώ του ομολόγου με την εγγύηση του ΕΔ που είχε εκδοθεί στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα των μέτρων στήριξης και ενίσχυσης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας (Ν.3723/2008). Σημειώνεται ότι για όσο χρόνο υφίσταται το ομόλογο αυτό στο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας, το ελληνικό Δημόσιο δικαιούται να ορίζει εκπρόσωπο του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.

Κατά την διάρκεια του 2018, η Τράπεζα επέστρεψε ρευστότητα ύψους 820 εκ. ευρώ στον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας (ELA) μειώνοντας το υπόλοιπο από 915 εκ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2017, σε μόλις € 95 εκ. τον Δεκέμβριο του 2018. Να σημειωθεί, ότι από την 21η Μαρτίου 2019 η Attica Bank έχει εξέλθει του μηχανισμού ELA μηδενίζοντας την εξάρτησή της από τον έκτακτο αυτό μηχανισμό.

Στο πλαίσιο των ενεργειών θωράκισης της κεφαλαιακής βάσης του Ομίλου, τον Απρίλιο του 2018, η Attica Bank προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με άσκηση δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Το συνολικό ποσό που άντλησε η Τράπεζα ανήλθε σε € 88,9 εκ.

Παράλληλα, την 21η Δεκεμβρίου του 2018 η Τράπεζα εξέδωσε ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) δεκαετούς διάρκειας με δικαίωμα ανάκλησης στο τέλος του πέμπτου έτους με προκαθορισμένο επιτόκιο ύψους 6,41% για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 100,2 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό προσμετράται ισόποσα στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Με τις δύο παραπάνω δράσεις, κατά την 31.12.2018 ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 16,6% και ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) σε 13,5%.

Τέλος, κατά το 2018 η Τράπεζα προχώρησε στην υιοθέτηση του νέου λογιστικού προτύπου IFRS9 αναγνωρίζοντας € 136 εκ. πρόσθετες προβλέψεις για πιστωτικούς κινδύνους.

Οι επιδόσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της προσήλωσης της νέας Διοίκησης που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Σεπτέμβριο του 2016, στην υλοποίηση ενός προγράμματος μετασχηματισμού με στόχο την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος και την επαναφορά της Τράπεζας σε διοικητική, λειτουργική, επιχειρηματική και εποπτική κανονικότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα από τα τέλη Ιανουαρίου 2018 έχει καταστεί επιλέξιμη από την EKT καθώς ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2017 κάλυψε το ποσό των 70 εκ. ευρώ που υπολειπόταν από το δυσμενές σενάριο της Άσκησης Συνολικής Αξιολόγησης που διεξήγαγε η Τράπεζα της Ελλάδος (‘AQR’) το 2015 ενώ μέχρι σήμερα, έχει ισχυροποιήσει όλα τα βασικά της μεγέθη.

Οι βασικοί πυλώνες της στρατηγικής της Τράπεζας αφορούσαν:

  • Στη συμμόρφωση της Τράπεζας με τα ευρήματα του πορίσματος του SSM και της Τράπεζας της Ελλάδος, στην υλοποίηση των συστάσεων που είχαν διατυπωθεί, προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία της Τράπεζας στη βάση των κανόνων του θεσμικού πλαισίου και της εταιρικής διακυβέρνησης. Σήμερα, η Τράπεζα έχει πλέον συμμορφωθεί με την συντριπτική πλειοψηφία των σχετικών ευρημάτων.

Θα ήθελα όμως να σταθώ ιδιαίτερα στις ενέργειες της Attica Bank όσον αφορά στην μείωση του πιστωτικού κινδύνου. Η νέα Διοίκηση της Attica Bank διέβλεψε έγκαιρα τις προκλήσεις και επιχείρησε να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μέσω του πρωτοποριακού – καινοτόμου τρόπου της τιτλοποίησης, αποαναγνώρισης και της δημιουργίας κεφαλαίου. Από τον Σεπτέμβριο του 2016, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν τελικά τον Αύγουστο του 2017 και τον Οκτώβριο του 2018, δύο τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 2,032 δισ. ευρώ. Οι εν λόγω συναλλαγές βασίζονται στην πραγματική μεταβίβαση και αποαναγνώριση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τον ισολογισμό της Τράπεζας.

Με τις δύο αυτές συναλλαγές κατά τα έτη 2017 και 2018, η Τράπεζα έχει πετύχει σωρευτική μείωση των NPEs κατά 2,032 δισ. ευρώ σε σύνολο 2,824 δισ. ευρώ σε διάστημα μόλις δύο ετών, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό μείωσης 71% έναντι 22,8% στο σύνολο του ελληνικού τραπεζικού κλάδου για την ίδια περίοδο. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα μας με τις δύο αυτές τιτλοποιήσεις έχει καταγράψει κέρδη συνολικού ύψους 117 εκ. ευρώ (δημιουργία κεφαλαίου) από την ρευστοποίηση των junior notes Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της πρώτης τιτλοποίησης (‘Artemis’) το junior note αγόρασε η εταιρεία Aldridge ενώ στη δεύτερη τιτλοποίηση (‘Metexelixis’) η εταιρεία TOCU (μέλος της Pimco). Η Attica Bank έχει καταγραφεί ως πρωτοπόρος – καινοτόμος στο θέμα αυτό καθώς πλέον, η δομή και η τεχνική των συναλλαγών αυτών έχουν αναγνωρισθεί ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο από τα αρμόδια τοπικά και υπερεθνικά θεσμικά και εποπτικά όργανα, τα οποία ενθαρρύνουν λύσεις που βασίζονται στην μέθοδο αυτή. Σημειώνεται ότι σήμερα σχεδόν όλες οι ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο της συνολικής αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν τη μεθοδολογία αυτή.

  • Ο δεύτερος πυλώνας αφορούσε στον περιορισμό του λειτουργικού κόστους με την επιτυχή ολοκλήρωση δύο προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου (με την συμμετοχή 177 ατόμων, περίπου το 1/3 του προσωπικού της Τράπεζας ), στις οργανογραμματικές αλλαγές και στην κατάρτιση νέας επιχειρησιακής σύμβασης. Πλέον, όλοι αυτοί οι στόχοι έχουν ολοκληρωθεί από την Διοίκηση της Τράπεζας με αποτέλεσμα το κόστος του Ομίλου να έχει μειωθεί κατά 21,6% ή 20 εκ. ευρώ περίπου, στο διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2018.
  • Ο τρίτος πυλώνας αφορούσε στον επανασχεδιασμό των εσωτερικών δομών της Τράπεζας και στη θεσμοθέτηση νέων κανονισμών και πολιτικών, παράλληλα με την αναβάθμιση των δικτύων παροχής των υπηρεσιών μας και των υποδομών πληροφορικής. Από τον Σεπτέμβριο του 2016, η Διοίκηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές οργανογραμματικές αλλαγές, σε έκδοση νέων πολιτικών για κρίσιμες λειτουργίες, ενώ η διαδικασία της κεντροποίησης προχωρά με γοργούς ρυθμούς και οι υποδομές πληροφορικής έχουν ενισχυθεί σημαντικά τόσο με συστήματα όσο και με εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Ο τελευταίος πυλώνας είναι η διαρκής προσαρμογή της οργανωτικής δομής, στελέχωσης και εκπαίδευσης προσωπικού, ώστε να ανταποκρίνονται στο μέγεθος της Τράπεζας, στους στρατηγικούς στόχους και στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου τραπεζικού ιδρύματος. Από τον Σεπτέμβριο του 2016, η Διοίκηση προχωρά σταθερά στην ενοποίηση δικτύων, αγορών, προϊόντων και υπηρεσιών κάτω από διακριτές διαχειριστικές οντότητες Ψηφιακής και Λιανικής Τραπεζικής και Επιχειρηματικής Τραπεζικής. Ενισχύεται η ψηφιακή παροχή προϊόντων και υπηρεσιών με στόχο την αναβάθμιση του παραδοσιακού ρόλου των καταστημάτων σε ένα σύγχρονο πωλησιακό μηχανισμό με καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο θα αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις στον τραπεζικό κλάδο που έρχονται, κυρίως, λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider