Νέο μείγμα πολιτικών χρειάζονται οι τράπεζες για να «γυρίσουν σελίδα»

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο μείγμα πολιτικών χρειάζονται οι τράπεζες για να «γυρίσουν σελίδα»
Συντονισμένες δράσεις και νέες πολιτικές περιμένουν να δουν Θεσμοί και επενδυτικοί οίκοι, ώστε να «ξεκλειδώσει» η χρηματοδότηση της οικονομίας.

Νέο μείγμα πολιτικών χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να αποφορτιστούν από τον όγκο των κόκκινων δανείων και να γίνουν ξανά μοχλός ανάπτυξης.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι εκπρόσωποι των Θεσμών αλλά και στελέχη διεθνών επενδυτικών οίκων, με τα οποία συνομίλησε το insider.gr στο συνέδριο του Economist εχθές, Τρίτη, στο Λαγονήσι.

«Οι στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων που έχουν ήδη θέσει οι τράπεζες είναι πολύ φιλόδοξοι, αυτό που μένει είναι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τις ίδιες τις τράπεζες να ενορχηστρώσουν τη στρατηγική και τις πολιτικές τους, ούτως ώστε να διευκολύνουν την επιστροφή του τραπεζικού κλάδου στην κανονικότητα», επισήμανε στέλεχος οίκου αξιολόγησης στο insider.gr.

Στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η νέα κυβέρνηση ρίχνουν το βάρος και οι Θεσμοί, όπως αποκαλύπτουν οι δηλώσεις του επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Ντεκλάν Κοστέλο. Όπως τόνισε, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος και ότι «η πρόοδος θα εξαρτηθεί από φιλόδοξες και ανανεωμένες προσπάθειες εκσυγχρονισμού των συστημάτων δημόσιας διοίκησης και δικαιοσύνης».

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη χώρα μας. Οι τράπεζες είναι το γρανάζι της αναπτυξιακής μηχανής που δεν δουλεύει σήμερα, αφού το υψηλότερο απόθεμα των NPEs στην Ευρωζώνη έχει οδηγήσει σε σταθερή μείωση των πιστώσεων επί 10 έτη, είπε χαρακτηριστικά. «Προτεραιότητα για την Ελλάδα σήμερα είναι να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση για τόνωση της ανάπτυξης. Η χώρα χρειάζεται μια πιο ολοκληρωμένη και συντονισμένη στρατηγική στον τραπεζικό κλάδο, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με στόχο να αποκατασταθεί η ροή των πιστώσεων και να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη δημοσιονομική σταθερότητα», διαμήνυσε.

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει η αναβάθμιση της προοπτικής τριών ελληνικών τραπεζών εχθές από τη Moody’s. Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την προοπτική της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank από «σταθερή» σε «θετική» επικαλούμενη της πρόσφατες πολιτικές αλλαγές. «Η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα αναμένεται να επιταχύνει την εφαρμογή φιλοαναπτυξιακών πολιτικών, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο στις ελληνικές τράπεζες να εφαρμόσουν τα στρατηγικά τους σχέδια με στόχο τη βελτίωση των χρηματοπιστωτικών τους επιδόσεων».

Ενίσχυση κεφαλαίων με έκδοση ομολόγων

Το στέλεχος του επενδυτικού οίκου με το οποίο συνομίλησε το insider.gr αποτιμά θετικά την άντληση κεφαλαίων Tier II από την αγορά μέσω της έκδοσης ομολόγων, από την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα. Όπως εξηγεί, είναι ένας εύλογος τρόπος ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους βάσης προκειμένου να στηρίξουν τις προσπάθειες δραστικής απομείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και το κόστος των εκδόσεων αυτών παραμένει πολύ υψηλό αυξάνοντας το κόστος κινδύνου (cost of risk).

Την άποψη ότι η υπερκάλυψη των πρόσφατων εκδόσεων των τραπεζών, σε συνδυασμό με την επιτυχία των κρατικών ομολόγων, θεωρείται πολύ ενθαρρυντική ένδειξη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, συμμερίζεται και ο κ. Ντόλμαν. Σημαντικό είναι, είπε, ότι οι τράπεζες απεξαρτήθηκαν από τον ακριβό δανεισμό ELA του Ευρωσυστήματος.

Ο κ. Τζουλιέν Πετί, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs σημείωσε με τη σειρά του ότι, παρά την αναιμική ανάπτυξη, το υψηλό απόθεμα NPEs και το αντίστοιχο κόστος κινδύνου που έχουν ως αποτέλεσμα τη χαμηλή παραγωγή κεφαλαίων, οι ελληνικές τράπεζες τα έχουν πάει πολύ καλά. «Οι επενδυτές πλέον τις αντιμετωπίζουν θετικά, όπως αποδεικνύεται από τις δύο πρόσφατες εκδόσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, που τιμολογήθηκαν πολύ καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά», είπε χαρακτηριστικά.

Πώς οι τράπεζες θα γίνουν ξανά μοχλός ανάπτυξης

Ανάπτυξη χωρίς τράπεζες δεν γίνεται, είναι η άποψη που συμμερίζονται όλες οι πλευρές και το ερώτημα είναι πώς θα μπορέσουν ξανά τα εγχώρια ιδρύματα να ανοίξουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας. Ο κ. Κοστέλο επισήμανε τις τράπεζες ως κίνδυνο για την ελληνική οικονομία, λόγω της αδυναμίας τους να εκπληρώσουν αυτόν τον ρόλο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, υποστήριξε ότι ο λόγος που δεν βλέπουμε αύξηση των ξένων και εγχώριων επενδύσεων δεν είναι η αδυναμία πιστωτικής επέκτασης, αλλά η αβεβαιότητα που περικλείει την ελληνική οικονομία. «Οι τράπεζες δανείζουν τις καλές επιχειρήσεις, και μάλιστα ανταγωνίζονται μεταξύ τους ποια θα τις δανείσει πρώτη», είπε χαρακτηριστικά.

«Εγώ θεωρώ ότι είναι και τα δύο, σίγουρα παραμένει η αβεβαιότητα όμως και οι τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους λόγω των κόκκινων δανείων που τους δένουν τα χέρια», διαφώνησε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στη διάρκεια της ίδιας συζήτησης. Επισήμανε, επίσης, την υψηλή φορολογία που αποτελεί αντικίνητρο για την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων. «Ό,τι μπορεί να γίνει για να τονωθούν οι επενδύσεις θα είναι θετικό, πρέπει να κινηθούν χέρι-χέρι με τις τράπεζες», κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider