Τράπεζες: 4+1 αλλαγές που έφερε η νέα κυβέρνηση την πρώτη εβδομάδα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: 4+1 αλλαγές που έφερε η νέα κυβέρνηση την πρώτη εβδομάδα
Μια σειρά από κινήσεις για τις τράπεζες έκανε η νέα κυβέρνηση και μένει να φανεί εάν θα αλλάξει κάτι ουσιαστικά για την ταχύτερη εξυγίανση του κλάδου.

Πιο κοντά στις τράπεζες έρχεται το Μαξίμου, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, όπως αποδεικνύουν μια σειρά από ενέργειες, οι οποίες μένει να φανεί εάν αποτελούν συμβολικές κινήσεις ή θα συμβάλλουν ουσιαστικά στις αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου.

Πρώτη ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση ήταν να ανατεθούν οι τράπεζες στο Υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα στον Γιώργο Ζαββό, ο οποίος ορίστηκε υφυπουργός αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Ο κ. Ζαββός είναι παλιός γνώριμος του τραπεζικού κλάδου, με πλούσια εμπειρία σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και, ιδίως, στις Βρυξέλλες όπου αναμένεται να παίξει ρόλο-κλειδί στην προώθηση των συστημικών λύσεων για ταχύτερη εξυγίανση των τραπεζών.

Δεύτερη αλλαγή που έφερε η νέα κυβέρνηση ήταν η μεταφορά της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, επικεφαλής της οποίας παραμένει προς το παρόν ο κ. Φώτης Κουρμούσης, από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο Υπουργείο Οικονομικών υπό τον κ. Ζαββό.

Θυμίζεται ότι η ΕΓΔΙΧ δημιούργησε και «τρέχει» τις πλατφόρμες του εξωδικαστικού μηχανισμού και της πρώτης κατοικίας –η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από δύο εβδομάδες. Στον τομέα της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών υπάρχουν σημαντικές ακόμη εκκρεμότητες, αφού η Ελλάδα έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές να αναθεωρήσει τον πτωχευτικό κώδικα, καταρτίζοντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τις οφειλές φυσικών προσώπων έως το τέλος του έτους.

Τρίτον, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μια κίνηση έντονου συμβολισμού, υποδεχόμενος -μέσα στην πρώτη εβδομάδα- τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σχεδόν «πολεμικές» σχέσεις. «Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου, εδώ και 3,5 χρόνια», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου το μεσημέρι της Παρασκευής.

Τέταρτο σημείο όπου η νέα κυβέρνηση φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να κινηθεί αποφασιστικά είναι οι συστημικές λύσεις για την απομείωση των κόκκινων δανείων που ανέρχονται σήμερα στο 40% περίπου των συνολικών δανειακών χαρτοφυλακίων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του insider.gr, στο υπουργείο Οικονομικών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως υπήρχαν έντονες «ιδεολογικές» ενστάσεις για ουσιαστική υιοθέτηση και προώθηση του Σχεδίου του ΤΧΣ (APS) που προβλέπει την παροχή κρατικής εγγύησης για την τιτλοποίηση των NPEs με καλύτερους όρους.

Ταυτόχρονα, κλειδωμένο στο συρτάρι παρέμενε το Σχέδιο της ΤτΕ που προβλέπει την αξιοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου ως κεφάλαιο για την ταχύτερη μείωση των NPEs επίσης μέσω τιτλοποιήσεων. «Ο πρωθυπουργός βλέπει πολύ θετικά και τα δύο σχέδια και σκοπεύει να τα προωθήσει άμεσα προς έγκριση από τις Βρυξέλλες», επισήμανε πηγή της ΤτΕ στο insider.gr μετά τη συνάντηση της Παρασκευής. «Όσο οι συστημικές λύσεις καθυστερούν, οι τράπεζες χαλαρώνουν με τις πωλήσεις των NPEs» προειδοποίησε ευρωπαϊκή πηγή με γνώση της κατάστασης πριν λίγες ημέρες.

Τέλος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προχώρησε σε κίνηση ματ «πατώντας πόδι» στην Εθνική Τράπεζα με κύριο αίτημα τη βελτίωση της εταιρικής της διακυβέρνησης, το οποίο «εισακούστηκε» με την παραίτηση τεσσάρων μελών από το διοικητικό της συμβούλιο –ένα εκτελεστικό και τρία μη εκτελεστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το ΤΧΣ έχει εισηγηθεί την τοποθέτηση του κ. Γκίκα Χαρδούβελη, πρώην υπουργού Οικονομικών που έχει διατελέσει σε κομβικές θέσεις του τραπεζικού κλάδου, σε κορυφαία μη εκτελεστική θέση της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ είναι οφείλει να είναι ανεξάρτητο και να μην τελεί υπό κυβερνητική επιρροή, ωστόσο, αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα του Δημοσίου στις τράπεζες και, ειδικά στην Εθνική, κατέχει ποσοστό άνω του 40%. Η απόφασή του, επομένως, να σκληρύνει τη στάση του μετά από μήνες διαβουλεύσεων με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας διατυπώνοντας ενστάσεις, πέρα από την εταιρική διακυβέρνηση, και για το Σχέδιο Μετασχηματισμού συνιστά αλλαγή σελίδας στην οποία η νέα κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider