ΕΒΑ: Απειλή για τις τράπεζες ο ανταγωνισμός με τις ΒigTech

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΒΑ: Απειλή για τις τράπεζες ο ανταγωνισμός με τις ΒigTech
Για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που φέρνει το FinTech, οι τράπεζες θα πρέπει να διαχειριστούν τις προκλήσεις εκπαιδεύοντας τους πελάτες και τους εργαζομένους τους.

Με ραγδαίους ρυθμούς μετασχηματίζεται ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει της εφαρμογής της οδηγίας PSD2 που αλλάζει δραστικά το τοπίο των πληρωμών και των τραπεζικών υπηρεσιών, όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα.

Στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ), επισημαίνει τις επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech) στον παραδοσιακό τραπεζικό κλάδο, τις αλλαγές που έρχονται στα επιχειρησιακά μοντέλα, αλλά και τους κινδύνους που επιφυλάσσει το «πάντρεμα» χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και τεχνολογίας για τον κλάδο.

Μια άλλη ανησυχία που διατυπώνει η ΕΒΑ είναι ο κίνδυνος συγκέντρωσης στην αγορά από την είσοδο των BigTech σε αυτή, των τεχνολογικών κολοσσών δηλαδή όπως η Apple και η Google, καθώς και η διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί «ενδέχεται να ασκήσουν πιέσεις στον ανταγωνισμό απειλώντας τη βιωσιμότητα των επιχειρησιακών μοντέλων των υφιστάμενων ιδρυμάτων, μεταφέροντας το βάρος στη διατήρηση των σχέσεων με τους πελάτες», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Όπως επισημαίνει, οι τράπεζες θα πρέπει να εντοπίσουν, αξιολογήσουν και διαχειριστούν τις απειλές που φέρνει το FinTech στον κλάδο, ενισχύοντας τις δυνατότητες και τους πόρους τους. Θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τις αλλαγές του ρυθμιστικού πλαισίου, να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των λειτουργικών μοντέλων και να εκπαιδεύσουν τους πελάτες και τους εργαζομένους τους.

Οι παράγοντες που θα κρίνουν τον μετασχηματισμό των τραπεζών είναι α) η πρόοδος της Ανοιχτής Τραπεζικής (Open Banking) και των APIs, β) ο βαθμός υλοποίησης καινοτόμων τεχνολογιών και γ) η δραστηριότητα των BigTechs στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις, τα περισσότερα από τα ιδρύματα πληρωμών και ηλεκτρονικού χρήματος προσαρμόζουν ταχέως τα επιχειρηματικά τους μοντέλα προκειμένου να εναρμονιστούν με τις αλλαγές που φέρνει η νέα οδηγία PSD2, η οποία τίθεται σε ισχύ τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, οι υφιστάμενοι και νέοι «παίκτες» φιλοδοξούν να μπουν σε νέες αγορές, μέσω:

  • της επέκτασης των «παραδοσιακών» υπηρεσιών πληρωμών σε διεθνές επίπεδο,
  • της αδειοδότησης ως πιστωτικό ίδρυμα,
  • της παροχής των νέων υπηρεσιών πληρωμών που προβλέπονται στην PSD2 (υπηρεσίες εκκίνησης πληρωμών, υπηρεσίες πληροφοριών λογαριασμού).

Οι προκλήσεις «γεννούν» συνεργασίες

Ένας τρόπος για να διευρύνουν και να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους οι τράπεζες είναι να επιδιώξουν στρατηγικές συνεργασίες με εταιρείες FinTech, ή ακόμη και να κάνουν εξαγορές. Στο επίκεντρο των νέων υπηρεσιών έρχεται η τεχνολογική καινοτομία που αποσκοπεί όμως στη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη προσφέροντας εμπειρίες εφάμιλλες των κοινωνικών δικτύων ή άλλων εφαρμογών που χρησιμοποιούνται κατά κόρον μέσω των φορητών συσκευών. Για τον λόγο αυτό, αναφέρει η ΕΒΑ, η αλλαγή του τοπίου προσελκύει στον κλάδο πληρωμών οργανισμούς με έμφαση στην τεχνολογία που θα προσφέρουν καινοτόμες λύσεις στους πελάτες των τραπεζών.

Ένας ακόμη τομέας που γνωρίζει μεγάλη άνθηση είναι η ανάλυση δεδομένων, η οποί αναδεικνύεται σε απαραίτητο εργαλείο για την είσοδο στη νέα εποχή, αφού διασφαλίζει αποδοτική αξιοποίηση του «θησαυρού» δεδομένων που έχουν στα χέρια τους τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα.

Η στροφή στην ψηφιοποίηση, οι πολιτικές αβεβαιότητες και το κανονιστικό πλαίσιο είναι οι τομείς όπου στρέφουν οι εποπτικές αρχές την προσοχή τους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η «επανάσταση» που φέρνει η τεχνολογία δεν θα αποδειχθεί μπούμερανγκ για τους καταναλωτές. Η κοινή χρήση των δεδομένων είναι ένα ιδιαιτέρως ευαίσθητο ζήτημα που καλούνται να διαχειριστούν πολύ προσεκτικά όλοι οι εμπλεκόμενοι παίκτες, καταλήγει η ΕΒΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider