Στα «χέρια» της Spencer Stuart η μοίρα των τραπεζιτών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «χέρια» της Spencer Stuart η μοίρα των τραπεζιτών

Την αμερικανική εταιρεία Spencer Stuart επέλεξε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να αξιολογήσει τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Εurobank, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα μήνα προκειμένου οι αναγκαίες αλλαγές να γίνουν πριν από τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων οι οποίες κατά πάράδοση πραγματοποιούνται έως το τέλος Μαΐου.

Έτσι, ενώ η αγωνία για το ποιά μέλη των διοικήσεων θα «περάσουν το τεστ της αξιολόγησης», σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θέσει ο Νόμος, πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές ανέφερε ότι «περίπου τα μισά από τα υφιστάμενα μέλη των διοικήσεων των τραπεζών θα αντικατασταθούν».

Σύφωνα με το δημοσίευμα, είναι πιθανόν τέσσερα κορυφαία στελέχη των τραπεζών και, συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Εθνικής Λούκα Κατσέλη, o πρόεδρος της Εurobank Νικόλαος Καραμούζης, ο Δημήτρης Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank και ο πρόεδρος της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας να ελεγχθούν για το κατά πόσο πληρούν τα κριτήρια.

Στην περίπτωση της κ. Κατσέλη, το πρόβλημα εντοπίζεται στην προηγούμενη πολιτική σταδιοδρομία. Η θητεία της ως υπουργός Οικονομίας την περίοδο 2009 - 2011 και εν συνεχεία το κόμμα που ίδρυσε είναι πιθανό, σύμφωνα πάντα με του FT, να παραβιάζουν τον όρο της 4ετούς περιόδου μη ενασχόλησης με τα πολιτικά, πριν καταλάβει τη θέση του προέδρου της Εθνικής.

Ο CEO της Αlpha Bank κ. Μαντζούνης έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη, μαζί με άλλα περίπου 12 κορυφαία στελέχη της Τράπεζας , εξαιτίας των προσωπικών δανείων ύψους 57 εκατ. ευρώ που φέρεται να έχει χορηγήσει η Τράπεζα χωρίς επαρκείς εγγυήσεις προς τον Σταύρο Ψυχάρη.

Ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Euroban, Νικόλαος Καραμούζης, ο οποίος επέστρεψε στην Τράπεζα πριν από περίπου ένα χρόνο μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ως μη εκτελεστικός πρόεδρος, αναφέρεται στο δημοσίευμα των FT, σχετικά με την υπόθεση της δανειοδότησης της εταιρείας ΝΙΚΑΣ, μετά από προσφυγής ομάδας μικρομετόχων της Τράπεζας.

Τέλος ο πρόεδρος της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας ο οποίος μέσα στα τελευταία 25 χρόνια προχώρησε σε 20 εξαγορές και συγχωνεύσεις, έχει δεχθεί κριτική για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η αποπομπή του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας, Άνθιμου Θωμόπουλου, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με το διοικητικό συμβούλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider