Η PIMCO «εκλεκτός» σύμμαχος της Eurobank - Αγοράζει Pillar, Cairo και FPS

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η PIMCO «εκλεκτός» σύμμαχος της Eurobank - Αγοράζει Pillar, Cairo και FPS
Στο 58% της λογιστικης του αξίας πωλήθηκε το «Pillar», γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη των τιτλοποιήσεων στεγαστικών δανείων στη χώρα μας. Εντός Σεπτεμβρίου η πώληση Cairo και FPS.

Η PIMCO είναι ο στρατηγικός σύμμαχος που αναζητούσε το τελευταίο εξάμηνο η Eurobank για την πώληση δύο τιτλοποιήσεων, Pillar και Cairo, καθώς και της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, FPS.

Στο αμερικανικό fund, και συγκεκριμένα στη συνδεδεμένη εταιρεία Celidoria, μεταβιβάζεται άμεσα το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) σειράς κατάταξης του Pillar, της τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων 2 δισ. ευρώ η οποία πωλήθηκε στο 58% της λογιστικής της αξίας. Η συναλλαγή είναι εξαιρετικά σημαντική για τη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων της χώρας, καθώς είναι η πρώτη που ολοκληρώνεται θέτοντας τις βάσεις για την τιμολόγηση μιας σειράς τιτλοποιήσεων που ακολουθούν και από τις υπόλοιπες τράπεζες.

Η Eurobank θα διατηρήσει στην κυριότητά της το 100% των ομολογιών υψηλής σειράς κατάταξης (senior notes), καθώς και το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής σειράς κατάταξης. Σημειώνεται ότι για την ολοκλήρωση της συναλλαγής εκκρεμεί η άδεια του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) η οποία αναμένεται εντός του Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι η PIMCO είναι ένας από τους κορυφαίους διαχειριστές επενδύσεων σταθερού εισοδήματος διεθνώς, με περισσότερους από 2.600 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο και υπό διαχείριση assets 1,76 τρισ. δολαρίων.

Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για Cairo και FPS

Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, η Eurobank και η BRAVO -η οποία αποτελεί συνδεδεμένη εταιρεία της Celidoria– προχωρούν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την τιτλοποίηση μικτού χαρτοφυλακίου ύψους 7,4 δισ. ευρώ Cairo, καθώς και για την πώληση του 80% των μετοχών της FPS (project Europe). Συγκεκριμένα, η BRAVO θα αποκτήσει το 20% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) του Cairo.

Η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων θα αρχίσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, με στόχο τη σύναψη συμφωνιών για τα Projects Cairo και FPS εντός της ίδιας περιόδου. Δικαίως η τριπλή πώληση έχει χαρακτηριστεί «mega deal», αφού πρόκειται για απαλλαγή του ενεργητικού της Eurobank από κόκκινα δάνεια 10 δισ. ευρώ εντός του 2019, με τον δείκτη NPEs να μειώνεται στο 16% στο τέλος του έτους.

«Η συμφωνία για το Project Pillar αποτελεί, μετά τη συγχώνευση της Eurobank με τη Grivalia, το δεύτερο σημαντικό ορόσημο για την εκτέλεση του εμπροσθοβαρούς σχεδίου μας για την εξυγίανση του ισολογισμού μας», δήλωσε σχετικά ο κ. Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η συμφωνία αυτή συνδυάζεται με την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με έναν σημαίνοντα εταίρο διεθνούς εμβέλειας, με σκοπό να ολοκληρώσουμε τα δύο εναπομένοντα βήματα του σχεδίου μας: την πρώτη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων πολλαπλών κατηγοριών απαιτήσεων (Project Cairo) και την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της κορυφαίας στο χώρο της θυγατρικής μας FPS. Η συναλλαγή αποτελεί επίσης ορόσημο στην ελληνική αγορά, και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργή διαχείριση ελληνικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Και οι δύο συμφωνίες στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ανανεωμένης εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές της Eurobank και της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider