Πειραιώς: Κέρδη 19 εκατ. το α΄τρίμηνο - Νέο στρατηγικό σχέδιο «Agenda 2023»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πειραιώς: Κέρδη 19 εκατ. το α΄τρίμηνο - Νέο στρατηγικό σχέδιο «Agenda 2023»
Στα 19 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ η διοίκηση επεξεργάζεται σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Το νέο στρατηγικό της σχέδιο με την ονομασία «Agenda 2023» παρουσίασε σήμερα, Δευτέρα, η Τράπεζα Πειραιώς μαζί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2019.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τη συνέχεια του σχεδίου «Agenda 2020» και επικεντρώνεται σε τρεις πυλώνες:

Στρατηγικοί Στόχοι: τίθενται συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι στόχοι που τοποθετούν την τράπεζα σε ξεκάθαρη πορεία πλήρους αποκατάστασης των θεμελιωδών της και ενίσχυσης της κερδοφορίας της.

Ικανοποίηση των Ενδιαφερομένων Μερών: πρόκειται για την πλέον βασική προτεραιότητα της τράπεζας. Ενδιαφερόμενα μέρη αποτελούν για την τράπεζα οι πελάτες, οι μέτοχοι, οι εργαζόμενοι, οι προμηθευτές, και η κοινωνία ευρύτερα.

Διατηρήσιμες Λύσεις: Συγκροτείται ένα πλήρες πλαίσιο λύσεων, το οποίο, με εστιασμένη και αποτελεσματική υλοποίηση, θα επιτρέψουν την πλήρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων της τράπεζας, με στόχο τη δημιουργία αξίας από όλες τις λειτουργίες της.

Οι παραπάνω βιώσιμες λύσεις αφορούν στα 3 παρακάτω πεδία:

1. Εξυγίανση ισολογισμού: η Τράπεζα θα συνεχίσει αποφασιστικά την απομόχλευση των κινδύνων του ισολογισμού της, με στόχο να φτάσει σε διεθνώς αποδεκτά επίπεδα, ήτοι σε μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ως ποσοστό των προ προβλέψεων δανείων. Παράλληλα, η Τράπεζα σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή της βάση, διασφαλίζοντας ότι θα συνεχίσει να υπερτερεί σε κάθε στιγμή των εποπτικών απαιτήσεων κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες.

2. Ανάπτυξη βασικών στοιχείων ενεργητικού: ενισχύοντας τις υφιστάμενες σχέσεις της με τα 5,3 εκατ. πελατών της, η Τράπεζα θα επικεντρωθεί στο να αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της βασικής δραστηριότητάς της στην Ελλάδα, ενώ επιδιώκει να διατηρήσει το χαρακτήρα της ως Tράπεζας εξειδικευμένης στην παροχή υπηρεσιών προς μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Παράλληλα, στοχεύει σε αυξημένες εργασίες ιδιωτών, υπό το πρίσμα της αξιολόγησης των αναλαμβανόμενων κινδύνων. Η Τράπεζα έχει προσδιορίσει τις προοπτικές εσόδων από όλους τους τομείς δραστηριότητας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της πρωτοποριακής της ψηφιακής πλατφόρμας, παρέχοντας καινοτόμες λύσεις.

3. Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας: στόχος είναι η μεγιστοποίηση απόδοσης των πόρων που απασχολεί η Τράπεζα. Αυτό θα επιτευχθεί με απλοποίηση της δομής, λήψης μέτρων εξορθολογισμού των δαπανών λειτουργίας, στοχευμένες επενδύσεις, καθώς και περαιτέρω ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης των εσωτερικών λειτουργιών.

Μέσω της εστιασμένης υλοποίησης της “Agenda 2023” και ως τα τέλη του 2023, η Τράπεζα αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα πλήρως αποτελεσματικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό με δείκτη κόστους προς έσοδα στο επίπεδο του 40% και ικανοποιητικές αποδόσεις ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoΤΕ) σε υψηλό μονοψήφιο εύρος.

Καθαρά κέρδη 19 εκατ. ευρώ στο α΄τρίμηνο

Στα 19 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2019, έναντι ζημίας 83 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2018. Τα καθαρά έσοδα τόκων ανήλθαν σε 360 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2% σε ετήσια βάση, ενώ τα λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν σε 231 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 8% σε ετήσια βάση.

Σε επίπεδο χορηγήσεων, πραγματοποιήθηκαν 1 δισ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις, με τον στόχο για το 2019 να διαμορφώνεται στα 4 δισ. ευρώ. Πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, το σύνολο των εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε κατά 2% στα 24,5%. Σε ό,τι αγορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αυτά μειώθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ το α΄τρίμηνο μέσω οργανικών κινήσεων.

Άμεσα αναμένεται η πώληση χαρτοφυλακίου NPEs λογιστικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ, με τον στόχο για το τρέχον έτος να διαμορφώνεται σε συρρίκνωση του κόκκινου χαρτοφυλακίου κατά 3,5 δισ. ευρώ.

Στο μικροσκόπιο λύσεις για ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 (CET-1) του Ομίλου στις 31 Μαρτίου 2019 ήταν στο 13,7% σε pro-forma βάση, προσαρμοσμένος α) για τη μείωση του σταθμισμένου έναντι κινδύνων ενεργητικού, λόγω της αποεπένδυσης από την Piraeus Bank Bulgaria, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο 2019, και β) για τα κέρδη της περιόδου. Η Διοίκηση εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων της Τράπεζας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα επεξεργάζεται πρωτοβουλίες για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση, δημιουργώντας αποθέματα κεφαλαίων που υπερβαίνουν τις εποπτικές υποχρεώσεις. Ο δείκτης CET-1 (fully loaded) βελτιώνεται σταθερά τα τρία τελευταία τρίμηνα, κάτι που υποδεικνύει την πρόοδο της Τράπεζας όσον αφορά στην αποκατάσταση της κερδοφορίας.

Το δίκτυο καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα στις 31 Μαρτίου 2019 αποτελούνταν από 548 μονάδες (-49 σε ετήσια βάση). Το ανθρώπινο δυναμικό του Ομίλου για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκε σε 12.521 εργαζομένους το 1ο 3μηνο 2019, από τους οποίους οι 12.067 στην Ελλάδα. Διαδικασία ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου Χρήστου Μεγάλου

«Η έναρξη του 2019 ήταν θετική για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι ανησυχίες για επιβράδυνση των μεγάλων οικονομιών και οι αβεβαιότητες γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και το διεθνές εμπόριο. Αντίστοιχα, ιδιαίτερα θετική δυναμική κατέγραψαν τους πρώτους μήνες του έτους τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, αλλά και οι χρηματιστηριακές αξίες, καθώς σταδιακά κερδίζουν εκ νέου το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Το 1ο τρίμηνο 2019 η Τράπεζα Πειραιώς, βασιζόμενη στην πρόοδο που σημείωσε το 2018, κατέγραψε βελτίωση σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, παρά τις προκλήσεις που εξακολουθούν να υφίστανται για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Τα καθαρά έσοδα τόκων κατά το 1ο τρίμηνο 2019 αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, κατά 2% ετησίως και 1% σε τριμηνίαια βάση, στα €360εκατ. Τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε €69 εκατ., σταθερά σε ετήσια βάση, ενώ η προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού κόστους συνεχίζει να αποδίδει καρπούς, με περαιτέρω υποχώρηση κατά 8% σε επαναλαμβανόμενη βάση το 1ο τρίμηνο του έτους, τόσο ετησίως όσο και σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2018. Το καθαρό αποτέλεσμα της Τράπεζας για το 1ο τρίμηνο 2019 ανήλθε σε €19 εκατ. από ζημία €83 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, το 1ο τρίμηνο 2019 συνεχίσαμε την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) κατά €0,5 δισ., εκπληρώνοντας τον στόχο μας, ενώ ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΑ από προβλέψης διατηρήθηκε στο 49%.

Η Τράπεζα βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του στόχου μείωσης των ΜΕΑ κατά €3,5 δισ. μέχρι το τέλος του έτους. Η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού της σχεδιασμού, επικεντρώνεται σε όλες τις ευκαιρίες ανάπτυξης εργασιών, πάντα με κριτήριο τις διατηρήσιμες αποδόσεις έναντι των αναλαμβανόμενων κινδύνων. Στην κατεύθυνση αυτή, προχωρήσαμε σε εκταμιεύσεις ύψους €1 δισ. το 1ο τρίμηνο του έτους. Με τον δείκτη δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις να διαμορφώνεται στο 88% στο τέλος Μαρτίου 2019 από 97% ένα χρόνο πριν, είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε την αναμενόμενη ζήτηση για δάνεια. Στο τέλος Μαρτίου 2019, ο pro-forma δείκτης εποπτικών κεφαλαίων CET-1 της Τράπεζας, διαμορφώθηκε στο 13,7%.

Η εστίασή μας παραμένει στη δημιουργία κεφαλαίου, τόσο οργανικά, όσο και υλοποιώντας ενέργειες που βελτιώνουν περαιτέρω την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα της Τράπεζας. Μαζί με τα αποτελέσματα 1ου 3μήνου 2019, ανακοινώνουμε το 5ετές πλάνο “Agenda 2023”, το οποίο περιλαμβάνει τους Στρατηγικούς μας Στόχους, που υποστηρίζονται από Βιώσιμες Λύσεις προκειμένου να ικανοποιήσουν όλα τα Ενδιαφερόμενα Μέρη. Συνεχίζουμε με συνέπεια στη στρατηγική για κερδοφορία, ενισχυμένη ρευστότητα, ενδυνάμωση του ισολογισμού και μείωση των κινδύνων, βασιζόμεμενοι στις βασικές μας τραπεζικές δραστηριότητες.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider