«Καυτός» Ιούνιος για δύο τράπεζες, σε δύο μέτωπα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καυτός» Ιούνιος για δύο τράπεζες, σε δύο μέτωπα
Προσωπικό και κόκκινα δάνεια έχουν την τιμητική τους αυτόν τον μήνα, αφού δύο συστημικές τράπεζες «τρέχουν» κρίσιμα project που επηρεάζουν το μέλλον για ολόκληρο τον κλάδο.

Διπλό στοίχημα βάζουν η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς τον μήνα που μόλις ξεκίνησε: από τη μία έχουν να διαχειριστούν το ανθρώπινο δυναμικό ενόψει μεταφοράς σε τρίτη εταιρεία και από την άλλη αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις σε επίπεδο πώλησης/τιτλοποίησης κόκκινων δανείων.

Ήδη, η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στην τελική ευθεία, αφού τη Δευτέρα η διοίκηση αναμένεται να ανακοινώσει τη συμφωνία πώλησης της RBU –της διεύθυνσης κόκκινων δανείων– στην Intrum προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση κατά 300 εκατ., σύμφωνα με πληροφορίες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον τμήμα της συμφωνίας αποτελεί το πλαίσιο μεταφοράς των 1.200 εργαζομένων στη θυγατρική εταιρεία που θα συσταθεί -για να εξαγοραστεί στη συνέχεια από το σουηδικό fund. Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, η μεταφορά θα γίνει –τελικώς– σε εθελοντική βάση και για να υπάρξει ανταπόκριση η διοίκηση θα παρέχει οικονομικά κίνητρα σε όσους δεχθούν να μεταγραφούν στην εταιρεία που θα διοικεί ο επικεφαλής του Legacy Unit, Γεώργιος Γεωργακόπουλος.

Οι συνθήκες με τις οποίες θα υλοποιηθεί η μεταφορά των εργαζομένων από τον παραδοσιακά «προστατευμένο» τραπεζικό περιβάλλον στην ανώνυμη εταιρεία παρακολουθεί με τεράστιο ενδιαφέρον και η διοίκηση της Eurobank, αφού σε ανάλογη κίνηση σχεδιάζει να προβεί πιθανότατα μετά το καλοκαίρι με τη θυγατρική FPS που ειδικεύεται στη διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια. Επικεφαλής του εγχειρήματος τίθεται ο Θοδωρής Καλαντώνης, υπεύθυνος του Troubled Assets Group της τράπεζας. Η κατάσταση στη Eurobank μοιάζει πιο εύκολα διαχειρίσιμη, πρώτον επειδή ο αριθμός των εγραζομένων που θα μεταφερθεί είναι πολύ μικρότερος από της Πειραιώς (350-400 άτομα) και, δεύτερον, το σχέδιο επιτάχυνσης είναι ήδη γνωστό από τον περασμένο Νοέμβριο.

Κρίσιμη η τιμολόγηση των κόκκινων χαρτοφυλακίων

Ένα άλλο σημαντικό στοίχημα που «τρέχει» παράλληλα και για τις δύο τράπεζες είναι η τιμολόγηση των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα πωληθούν σε ξένους επενδυτές. Αναλυτής κορυφαίας επενδυτικής τράπεζας ανέφερε στο insider.gr ότι μέχρι στιγμής οι τιμολογήσεις των NPEs χωρίς εξασφαλίσεις και των επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις έχουν διαμορφωθεί υψηλότερα απ’ ό,τι αναμενόταν στην ελληνική αγορά. Μένει να φανεί εάν αυτό θα ισχύσει και για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, καθώς και εάν οι ευνοϊκές συνθήκες θα διατηρηθούν, καθώς «πρόκειται για μια αγορά με πολύ έντονες διακυμάνσεις», όπως προειδοποίησε ο ξένος αναλυτής.

  • Για τη Eurobank οι διαραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με τις δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση 2 δισ. ευρώ (Pillar) -την πρώτη του είδους της– να έχουν κατατεθεί ήδη και στα μέσα Ιουλίου αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για την FPS και το Project Cairo -τη δεύτερη τιτλοποίηση ύψους 7,5 δισ. ευρώ που θα πωληθεί μαζί με την FPS και, ενδεχομένως, και το Pillar. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές που κατέθεσαν έξι επενδυτές ήταν ικανοποίησαν τη διοίκηση, η οποία θα προχωρήσει σε νέο κύκλο βελτιωμένων προσφορών με ορισμένους από αυτούς τους πλειοδότες.
  • Για την Πειραιώς, μεγάλο βάρος «πέφτει» στην αποτίμηση του χαρτοφυλακίου NPEs ύψους 26 δισ. ευρώ, τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει η νέα εταιρεία που θα ανήκει κατά το 80% στην Intrum. Τα funds που αναλαμβάνουν κόκκινα χαρτοφυλάκια προσβλέπουν σε διψήφια ποσοστά κέρδους, οπότε και η τιμολόγηση των υπηρεσιών τους στην τράπεζα διαμορφώνεται αναλόγως.

Πολύ σημαντικό παράγοντα στην αποτίμηση των κόκκινων χαρτοφυλακίων διαδραματίζει, σε κάθε περίπτωση, το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, αφού σε ενδεχόμενη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα είναι σε θέση να αποπληρώνουν τις οφειλές και να εξυπηρετούν τις ρυθμίσεις τους.

Ευνοϊκά επηρεάζουν, επίσης, τις συνθήκες νομοθετικά πλαίσια όπως ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του καλοκαιριού. Το σημαντικό στοιχείο για τις τράπεζες είναι η κρατική επιδότηση της δόσης του διακανονισμού, εφόσον ο οφειλέτης είναι συνεπής. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερο βαθμό εξυπηρέτησης των ρυθμίσεων και αύξηση των εισροών τόσο στα ταμεία της τράπεζας, όσο και στα ταμεία του servicer.

Δεν είναι τυχαία η έμφαση που έδωσε στον νέο Νόμο Κατσέλη ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, κατά την παρουσίαση του Σχεδίου Μετασχηματισμού στο Λονδίνο. Όπως τόνισε,, πολύ σημαντικά οφέλη για τις τράπεζες αναμένεται να έχει το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας λόγω της κρατικής επιδότησης που υπολογίζεται σε 40 εκατ. ευρώ για την ΕΤΕ. Υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κίνητρο της επιδότησης αναμένεται να «θεραπεύσει» κόκκινα στεγαστικά δάνεια 2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider