Στην τελική ευθεία η συγχώνευση Eurobank-Grivalia - Ποια projects «τρέχουν» ταυτόχρονα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία η συγχώνευση Eurobank-Grivalia - Ποια projects «τρέχουν» ταυτόχρονα
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της μετοχής του νέου σχήματος. Σε κρίσιμη φάση υλοποίησης οι τιτλοποιήσεις Pillar και Cairo.

Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι πολύμηνες διαδικασίες συγχώνευσης της Eurobank με την Grivalia -ένα φιλόδοξο σχέδιο που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, η κοινή διαπραγμάτευση των δύο εταιρειών, ως Eurobank Holding, θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως τη Δευτέρα στις 20 Μαΐου. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι αυτό θα συνέβαινε στα τέλη Απριλίου, ωστόσο, η επανένταξη της Eurobank στον δείκτη αναδυόμενων αγορών εχθές το βράδυ από τη MSCI θεωρήθηκε ένα πολύ θετικό timing, καθώς σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές αναμένεται να φέρει εισροές 80 εκατ. ευρώ στη μετοχή της τράπεζας.

Θυμίζεται ότι η ανακοίνωση του σχεδίου-ορόσημου, όπως το χαρακτήρισε σε πρόσφατη έκθεσή της η Morgan Stanley, έγινε στις 26 Νοεμβρίου και στις αρχές Απριλίου εγκρίθηκε η συμφωνία από τις γενικές συνελεύσεις των δύο οργανισμών.

«Τρέχουν» οι τιτλοποιήσεις

Παράλληλα με τις διαδικασίες συγχώνευσης, όμως, «τρέχουν» οι δύο τιτλοποιήσεις-μαμούθ της τράπεζας, Pillar και Cairo, αξίας 2 δισ. και 7,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα, οι οποίες ιδανικά αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον προσεχή Ιούλιο. Το σκέλος των εγκρίσεων από την DG Comp και τον SSM έχει ολοκληρωθεί για τη μικρότερη συναλλαγή (Pillar), ενώ το Cairo βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης από τον SSM.

Και στις δύο συναλλαγές, οι αγοραστές θα αποκτήσουν τις ομολογίες ενδιάμεσης διαβάθμισης της τιτλοποίησης (mezzanine bonds), ενώ Eurobank θα κρατήσει τις ομολογίες πρώτης διαβάθμισης (senior bonds). Στο Cairo, μάλιστα, θα πωληθεί σε επενδυτές μόνο το 30% των mezzanine bonds και το υπόλοιπο ποσοστό θα διανεμηθεί δωρεάν στους μετόχους της Eurobank.

Αύριο, Τετάρτη, έχει οριστεί η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για το Pillar, την πρώτη τιτλοποίηση κόκκινων στεγαστικών δανείων που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Η συναλλαγή έχει τεράστια βαρύτητα, όχι μόνο για τη Eurobank, αλλά και για το σύνολο της ελληνικής αγοράς, αφού αναμένεται να θέσει τον πήχη της τιμολόγησης των τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων και για τις επόμενες συναλλαγές που σχεδιάζουν όλες οι συστημικές τράπεζες.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα είναι αισθητά βελτιωμένες σε σύγκριση με τις μη δεσμευτικές, καθώς έχει μεσολαβήσει η ψήφιση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θεωρείται ευνοϊκό για την τιμολόγηση των στεγαστικών δανείων. Σημειώνεται ότι στο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ του Pillar, περιλαμβάνονται δάνεια πρώτης κατοικίας 600 εκατ. ευρώ που εμπίπτουν στον νέο νόμο. Η κρατική επιδότηση, με προϋπόθεση την εξυπηρέτηση του δανείου, αναμένεται να δημιουργήσει εισροές πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων -κάτι που θα καρπωθεί και ο επενδυτής που θα εξαγοράσει το εν λόγω χαρτοφυλάκιο.

To Cairo περιλαμβάνει δάνεια 7 δισ. ευρώ από όλο το φάσμα ενυπόθηκων απαιτήσεων της τράπεζας που βρίσκονται, όμως, στο «βαθύ κόκκινο», καθώς και ενήμερα δάνεια αξίας 500 εκατ. ευρώ. Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι πρόκειται ουσιαστικά για μια «φωτογραφία» ολόκληρου του χαρτοφυλακίου, αφού δεν επικεντρώνονται σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις, αλλά συνιστά μια αντιπροσωπευτική «φέτα» αυτού. Το εν λόγω εγχείρημα είναι ακόμη πιο φιλόδοξο για την τράπεζα, αφού συνδέεται με την πώληση της εταιρείας διαχείρισης του ομίλου, FPS, σε ποσοστό 71% σε επενδυτή.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται οι μη δεσμευτικές προσφορές και για το Cairo και την FPS, ωστόσο, πηγές της τράπεζας αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ίδιος -στρατηγικός- επενδυτής να αποκτήσει Pillar, Cairo και FPS. Μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να προταθεί στον πλειοδότη να καταθέσει προσφορά και για Cairo και FPS και, εφόσον κριθεί ικανοποιητική, είναι πιθανό το εν λόγω fund να αναδειχθεί σε στρατηγικό εταίρο της Eurobank.

Θυμίζεται ότι η FPS θα συνάψει συμφωνία επιπέδου υπηρεσιών (SLA) δεκαετούς διάρκειας με το SPV όπου θα μεταφερθούν οι απαιτήσεις του Cairo, παρέχοντας αποκλειστικές υπηρεσίες διαχείρισης. Όσον αφορά στο Pillar, εάν περάσει σε διαφορετικό αγοραστή, η FPS θα παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης, ωστόσο, ο αγοραστής θα μπορεί να επιλέξει ανεξάρτητο master servicer.

Πωλητήριο σε 1.100 ακίνητα

Τέλος, σε διαδικασία πώλησης βρίσκονται τρία πακέτα 1.100 «κόκκινων» ακινήτων (REOs), όπως έχει αναφέρει το insider.gr, με τις συναλλαγές να αναμένεται να ολοκληρωθούν τις προσεχείς ημέρες με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Με την υλοποίηση της συγχώνευσης, στην τράπεζα περνούν και τα 117 εμπορικά ακίνητα υψηλής αξίας που διαθέτει η Grivalia, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 4.200 REOs (συνολικής αξίας 400-500 εκατ. ευρώ) καθώς και τα ακίνητα που ήδη έχει στην κατοχή της, όπως καταστήματα και άλλα κτήρια. Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, η διαχείριση των REOs και των υπόλοιπων ακινήτων μεταφέρεται και επισήμως στη νέα Grivalia -MANCO- η οποία θα προσφέρει στη Eurobank συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη διαχείριση των ακινήτων της με τον πλέον αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο για τον όμιλο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider