Το δεύτερο εξάμηνο η έγκριση των σχεδίων ΤΧΣ και ΤτΕ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το δεύτερο εξάμηνο η έγκριση των σχεδίων ΤΧΣ και ΤτΕ
Καθυστερούν την έγκριση του σχεδίου APS οι ευρωπαϊκές αρχές, καθώς δεν φαίνονται πρόθυμες να λάβουν αποφάσεις εν όψει εκλογών. Ποιο είναι το νέο χρονοδιάγραμμα για τα δύο σχέδια.

Ολιγόμηνη αναβολή παίρνουν τα σχέδια ταχύτερης απομείωσης των κόκκινων δανείων που έχουν καταθέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το λεγόμενο «APS», και η Τράπεζα της Ελλάδος, με την έγκρισή τους από τις ευρωπαϊκές αρχές να μην αναμένεται πριν από το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του insider.gr, το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει επίσημη κατάθεση του APS στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) στα τέλη Μαΐου, ώστε να δοθεί επίσημη απάντηση από την ευρωπαϊκή αρχή 25 μέρες περίπου αργότερα, δηλαδή στα τέλη Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο που προβλέπει τιτλοποίηση των ενυπόθηκων κόκκινων δανείων με κρατικές εγγυήσεις θα τεθεί προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο εντός του καλοκαιριού, πιθανότατα τον Ιούλιο.

Σε χθεσινές του δηλώσεις στο 3ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο CEO του ΤΧΣ Μάρτιν Τζούρντα επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με την DG Comp και την ΕΚΤ όσον αφορά στο σχέδιο «APS», το οποίο έχει βασιστεί στο ιταλικό σχέδιο GACS. Κατά τη δική του εκτίμηση, το σχέδιο θα λάβει το «πράσινο φως» από τις ευρωπαϊκές αρχές, ωστόσο, δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.

Θυμίζεται ότι σε δηλώσεις του ιδίου πριν από λίγους μήνες στους Δελφούς, η αρχική εκτίμηση ήταν ότι το APS θα εγκριθεί από την DG Comp εντός του Απριλίου. Υψηλόβαθμο στέλεχος με θεσμικό ρόλο αναφέρει, ωστόσο, στο insider.gr ότι οι εμπειρογνώμονες του SSM και της DG Comp «φαίνεται να χρονοτριβούν, ζητώντας διευκρινίσεις ξανά και ξανά για τις ίδιες πτυχές του σχεδίου». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτό οφείλεται ενδεχομένως στις Ευρωεκλογές στο τέλος Μαΐου και στην προθυμία των Ευρωπαίων αξιωματούχων να λάβουν αποφάσεις στο «παρά πέντε» των εκλογών.

Όπως εξήγησε ο κ. Τζούρντα, η DG Comp είναι αρμόδια για το ζήτημα των κρατικών εγγυήσεων και κατά πόσο αυτές μπορεί να συνιστούν κρατική βοήθεια (state aid). Οι κρατικές εγγυήσεις αναμένεται να διαμορφωθούν στα 5 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το σχέδιο θα συμπεριλάβει τιτλοποιήσεις NPEs ύψους 15 δισ. ευρώ αρχικά. Σε δεύτερο χρόνο, και εφόσον η υλοποίηση του APS κριθεί επιτυχής, το ύψος των κρατικών εγγυήσεων μπορεί να διευρυνθεί έως και τα 10 δισ. ευρώ, επισήμανε. «Η δημοσιονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται το APS είναι πολύ μικρή», τόνισε.

Το «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την DG Comp είναι η εκτίμηση του κινδύνου που θα εμπεριέχουν οι τίτλοι που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της τιτλοποίησης. Και αυτό διότι αυτή θα βασιστεί είτε στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, είτε στο χαρτοφυλάκιο που κάθε φορά θα τιτλοποιείται. «Προτιμούμε τη δεύτερη λύση, καθώς το αξιόχρεο της Ελλάδας δεν εμπίπτει σήμερα στην κατηγορία του επενδυτικού βαθμού, κάτι που δεν θα ισχύει για τα εκάστοτε χαρτοφυλάκια», σημείωσε ο κ. Τζούρντα.

Αμέσως μετά την έγκριση του APS, οι ελληνικές αρχές θα προωθήσουν το σχέδιο της ΤτΕ, ώστε να λάβει έγκριση πριν από το τέλος του χρόνου. Σε χθεσινές τους δηλώσεις, οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών υπογράμμισαν την ανάγκη τα δύο σχέδια να εγκριθούν το ταχύτερο δυνατό, ώστε να επισπεύσουν οι τράπεζες τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Και τα δύο σχέδια έχουν σημαντική αξία για τις τράπεζες, καθώς απευθύνονται σε διαφορετικούς τομείς των κόκκινων χαρτοφυλακίων, και πρέπει να εγκριθούν άμεσα» τόνισε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider