Τιτλοποιήσεις και πωλήσεις 17 δισ. σχεδιάζουν οι τράπεζες το 2019

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τιτλοποιήσεις και πωλήσεις 17 δισ. σχεδιάζουν οι τράπεζες το 2019
Για πρώτη φορά θα υλοποιήσουν φέτος τιτλοποιήσεις NPEs οι συστημικές τράπεζες, με τις προσπάθειες να κορυφώνονται το 2020. Ποιες θα κάνουν την αρχή και ποιες θα ακολουθήσουν.

Πιο δραστική από ποτέ θα είναι φέτος η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων ύψους 17 δισ. ευρώ που σχεδιάζουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του 2019, όπως τον παρουσίασαν οι τέσσερις διοικήσεις κατά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων πριν λίγες ημέρες, για πρώτη φορά θα υλοποιηθούν έργα τιτλοποιήσεων -τα οποία θα σηκώσουν και το «βάρος» της εξυγίανσης του κλάδου.

Η Eurobank ανοίγει τον δρόμο

Ταγός στην προσπάθεια αυτή είναι η Eurobank, η οποία έχει εξαγγείλει ήδη από τον Νοέμβριο δύο σημαντικά έργα τιτλοποιήσεων, το Pillar και το Cairo, ύψους 2 δισ. και 7,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Θυμίζεται ότι το Cairo, το πρώτο project του είδους του στη χώρα μας, εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας που περιλαμβάνει και τη συγχώνευσή της με την Grivalia.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, οι διαπραγματεύσεις για τις δεσμευτικές προσφορές έχουν ήδη ξεκινήσει για το Pillar, το οποίο σχεδιάζει ήδη από το περυσινό καλοκαίρι το εξειδικευμένο επιτελείο της τράπεζας σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές σε Ελλάδα και Φρανκφούρτη. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 45.000 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια που ανήκουν σε περίπου 31.000 δανειολήπτες, ενώ ο μέσος χρόνος καθυστέρησής τους κυμαίνεται ανάμεσα στα 3,5 και τα 4 χρόνια.

Πολύ πιο σύνθετο έργο είναι το Cairo, το οποίο περιλαμβάνει τη μεταφορά των απαιτήσεων σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV) και τη διαχείρισή τους από την FPS -που θα έχει ανεξαρτητοποιηθεί. Η περίμετρος του χαρτοφυλακίου περιλαμβάνει NPEs ύψους 7 δισ. ευρώ με εξασφαλίσεις και ενήμερα δάνεια ύψους 0,5 δισ. ευρώ. Από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το 75% αντιπροσωπεύει καταγγελμένα δάνεια και το υπόλοιπο 25% δάνεια σε βαθιά καθυστέρηση.

Με 4 δισ. ευρώ ακολουθεί η Alpha Bank

Αυξημένοι κατά 1,5 δισ. ευρώ είναι οι στόχοι της Alpha Bank για μείωση του επισφαλούς χαρτοφυλακίου της το 2019, σε σύγκριση με το περασμένο έτος, αφού στοχεύει σε μείωση 4,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 70% θα αφορά σε πωλήσεις και τιτλοποιήσεις.

Όπως ενημέρωσε η διοίκηση τους διεθνείς αναλυτές πρόσφατα, στοχεύει σε μείωση των NPEs μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων ύψους 4,1 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος (3,8 δισ. ευρώ) αφορά σε πώληση ενυπόθηκων απαιτήσεων έναντι δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε τιτλοποίηση καταναλωτικών δανείων εξασφαλισμένα με ακίνητα.

Πέραν τούτου, προγραμματίζει εντός του έτους την πώληση μεμονωμένων επιχειρηματικών δανείων ύψους 100 εκατ. ευρώ και την πώληση καταναλωτικών δανείων και μικρών επιχειρηματικών ύψους 800 εκατ. ευρώ, με τη συναλλαγή να αναμένεται να ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2020.

Στις τιτλοποιήσεις «ποντάρει» η Εθνική

Πωλήσεις και τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων ύψους 2,5 δισ. ευρώ σχεδιάζει για το έτος η Εθνική Τράπεζα.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται το πακέτο Symbol, μέσω του οποίου η ΕΤΕ τιτλοποιεί ενυπόθηκα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 900 εκατ. ευρώ. Εχθές, Δευτέρα, κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές και, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρουν έχουν εκδηλώσει τα funds Centerbridge, Ellington, Elliott και Fortress. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 13.000 δάνεια -καταγγελμένα στην πλειονότητά τους- μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί περίπου 7.900 ακινήτων.

Ταυτόχρονα, δρομολογεί την πώληση ενός δεύτερου πακέτου «κόκκινων» δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Πρόκειται για το πακέτο Mirror, με ονομαστική αξία 1,2 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει «κόκκινα» δάνεια πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα data rooms άνοιξαν την μόλις περασμένη Παρασκευή.

«Πλώρη» για το 2020 βάζει η Τράπεζα Πειραιώς

Το 2019 θα είναι έτος προεργασίας και προετοιμασίας των τιτλοποιήσεων-μαμούθ, ύψους 6 δισ. ευρώ, που προγραμματίζει η τράπεζα για το 2020, όπως επιβεβαίωσε η διοίκηση κατά την παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων της.

Για το τρέχον έτος, σχεδιάζει μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω πωλήσεων ύψους 1 δισ. ευρώ, σε σύνολο 3,5 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος απομείωσης των NPEs το 2019. Συνολικά έως το 2021, η Πειραιώς στοχεύει στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της με μείωση NPEs ύψους 15 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider