30.000 υποθέσεις λιγότερες στην «ουρά» του Νόμου Κατσέλη

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
30.000 υποθέσεις λιγότερες στην «ουρά» του Νόμου Κατσέλη
Όταν τα δικαστήρια έγιναν… ψηφιακά στις 20 Δεκεμβρίου 2018, διαπιστώθηκε ότι από τις 136.466 εκκρεμείς υποθέσεις της πρώτης κατοικίας, περισσότερες από 30.000 ήταν διπλοεγγραφές.

Κατά 23% μειώθηκε αυτομάτως η λίστα των εκκρεμών υποθέσεων του παλιού Νόμου Κατσέλη, μόλις εφαρμόστηκε το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ) στα ελληνικά δικαστήρια.

Όταν τα δικαστήρια έγιναν… ψηφιακά στις 20 Δεκεμβρίου 2018, διαπιστώθηκε ότι από τις 136.466 εκκρεμείς υποθέσεις της πρώτης κατοικίας, περισσότερες από 30.000 ήταν διπλοεγγραφές. Μετά τη διαπίστωση αυτή, ο «λογαριασμός» μειώνεται στις 100.319 υποθέσεις, σύμφωνα με την μεταπρογραμματική αξιολόγηση των Θεσμών όπου γίνεται ειδική αναφορά στο ζήτημα αυτό.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να είναι διαθέσιμα τα στοιχεία για το α’ τρίμηνο του 2019, όπου εκτιμάται ότι έχει σημειωθεί κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων στα Ειρηνοδικεία λόγω της εκπνοής της ευνοϊκής διάταξης του άρθρου 2 παράγραφος 9 στις 28 Φεβρουαρίου.

katseli

Από τον παραπάνω πίνακα, όπου καταγράφεται η εξέλιξη των εκκρεμών υποθέσεων, παρατηρείται σημαντική αύξηση ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του 2018. Ταυτόχρονα, όμως, από το 2017 έως σήμερα έχει αυξηθεί κατακόρυφα και ο αριθμός των υποθέσεων που εκδικάζονται ανά τρίμηνο, γεγονός που οδηγεί σε σταδιακή μείωση των συνολικών εκκρεμών υποθέσεων.

Διευκρινίζεται ότι ο εν λόγω πίνακας δεν έχει επικαιροποιηθεί βάσει των διπλοεγγαφών που διαπιστώθηκαν στα τέλη του 2018, κάτι που θα συμβεί στα νέα στοιχεία για το α’ τρίμηνο του 2019.

«Κλειδί» για τη μείωση πόσοι θα μεταπηδήσουν στη νέα πλατφόρμα

Εκεί που ποντάρουν, όμως, τραπεζίτες και κυβέρνηση είναι στη μετακίνηση των οφειλετών που έχουν ήδη υπαχθεί στον Νόμο Κατσέλη στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα «ανοίξει» στο κοινό στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Ένα μεγάλο δέλεαρ για αυτό είναι η άμεση ρύθμιση των οφειλών. Συγκεκριμένα, ο νέος νόμος προβλέπει την κατάθεση πρότασης από τις τράπεζες εντός ενός μήνα από την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη στην πλατφόρμα.

Ακόμη μεγαλύτερο «δέλεαρ» είναι η άμεση καταβολή της κρατικής επιδότησης, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 20-50% επί της συνολικής δόσης, σύμφωνα με τα εισοδηματικά κριτήρια που προσδιορίστηκαν εχθές, Δευτέρα, με κοινή υπουργική απόφαση. Όπως ορίζει, επιπλέον, η έγκριση της δόσης θα γίνεται εντός 15 ημερών από την αποδοχή της ρύθμισης από τον οφειλέτη.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι εντός του Ιουνίου θα ξεκινήσει η κατάθεση των πρώτων χρημάτων του Δημοσίου στα «κόκκινα» στεγαστικά και επιχειρηματικά που συνδέονται με πρώτη κατοικία -διαδικασία πολύ πιο άμεση από τη δικαστική οδό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider