Πριν το Πάσχα στις Βρυξέλλες το σχέδιο της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πριν το Πάσχα στις Βρυξέλλες το σχέδιο της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια
Mετά το Eurogroup της Παρασκευής, σειρά στην ατζέντα του Ευκλείδη Τσακαλώτου παίρνει η πρόταση της κεντρικής τράπεζας για ταχύτερη εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Με γοργούς ρυθμούς προωθεί το υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τα κόκκινα δάνεια, ώστε να σταλεί στις Βρυξέλλες πριν το Πάσχα, αναφέρουν στο insider.gr πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αμέσως μετά το Eurogroup της Παρασκευής, σειρά στην ατζέντα του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου παίρνει η πρόταση που κατέθεσε η κεντρική τράπεζα για ταχύτερη εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου με αξιοποίηση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση θα σταλεί πολύ σύντομα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp), η οποία θα πρέπει να αποφανθεί για το κρίσιμο ζήτημα της κρατικής βοήθειας (state aid) που αποτελεί και ένα από τα βασικά «αγκάθια» του ευφυούς αλλά ιδιαίτερα σύνθετου σχεδίου, όπως το χαρακτηρίζουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη.

Σημειώνεται ότι η λύση που προτείνει η κεντρική τράπεζα προβλέπει τη μεταβίβαση σημαντικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων μαζί με μέρος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC), που είναι εγγεγραμμένη στους ισολογισμούς των τραπεζών, σε Εταιρίες Ειδικού Σκοπού (SPV). Όπως αναφέρεται στην Έκθεση του Διοικητή για το 2018, η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, η λύση αυτή αντιμετωπίζει με συστηματικό τρόπο δύο πολύ σημαντικά προβλήματα ταυτόχρονα: τα NPEs και τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.

Την πρόταση της κεντρικής τράπεζας έχει επεξεργαστεί ο συμβουλευτικός κολοσσός Rothschild προκειμένου να αποσαφηνίσει τα σημεία στα οποία είναι πιθανότερο να προβάλλουν αντίσταση οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών. Ένα από αυτά είναι κατά πόσο η αμετάκλητη απαίτηση έναντι του Δημοσίου που θα συνιστά το DTC για τα οχήματα ειδικού σκοπού συνιστά κρατική βοήθεια -ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο για τη DG Comp αφού έχει απαγορευτεί από τη νομοθεσία της ΕΕ η διάσωση πιστωτικών ιδρυμάτων με ρήματα φορολογουμένων.

Τον προβληματισμό του εξέφρασε πρόσφατα από το βήμα της Βουλής και ο υπουργός Οικονομικών όσον αφορά σε δύο σημεία του Σχεδίου: ότι αφενός δημιουργεί άμεσο κεφαλαιακό άνοιγμα στις τράπεζες, καθώς τους αφαιρεί μέρος του DTC που έχουν αναγνωρίσει ως κεφάλαιο και, αφετέρου, το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί με το σύνολο της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που θα μεταφερθεί στα οχήματα ειδικού σκοπού και θα καταστεί αμετάκλητη απαίτηση.

Ως προς το πρώτο σκέλος, πηγές της ΤτΕ εκτιμούν ότι τα κεφαλαιακά ανοίγματα είναι διαχειρίσιμα, ενώ όσον αφορά στο δημοσιονομικό βάρος που δημιουργεί η πρόταση, εξηγούν ότι αυτό είναι ισοδύναμο με την υφιστάμενη απαίτηση προς το Δημόσιο, ενώ θα επιμεριστεί σε όλη τη διάρκεια του τίτλου -για παράδειγμα επτά έτη– «σπάζοντας» σε ισόποσα μέρη.

Σημειώνεται ότι εντός Απριλίου αναμένεται και η απόφαση της DG Comp για το Σχέδιο του ΤΧΣ (APS), όπως δήλωσε από το Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος του Ταμείου, Μάρτιν Τζούρντα. Σε αντίθεση με το APS, όμως, η «πρόταση Στουρνάρα» δεν έχει εφαρμοστεί ξανά και συνιστά αναμφίβολα μια μεγάλη πρόκληση για τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές. Όλο το προηγούμενο διάστημα, πάντως, ο κεντρικός τραπεζίτης πραγματοποίησε σειρά επαφών και παρουσιάσεων του Σχεδίου στο Λονδίνο και αλλού με διεθνείς επενδυτές, αλλά και κεντρικές τράπεζες του Νότου που έδειξαν έντονο ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider