Συμφωνία κυρίων στην Ένωση Τραπεζών: Ο Γ. Χατζηνικολάου μοναδικός υποψήφιος

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφωνία κυρίων στην Ένωση Τραπεζών: Ο Γ. Χατζηνικολάου μοναδικός υποψήφιος
Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου, θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος στις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, μετά τη «συμφωνία κυρίων» στην οποία κατέληξε με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, Κώστα Μιχαηλίδη, ο οποίος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναλάβει το σκήπτρο της ΕΕΤ

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο κ. Μιχαηλίδης πήρε την πρωτοβουλία και οι δύο υποψήφιοι συναντήθηκαν την Παρασκευή και συζήτησαν για το παρόν και το μέλλον της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, με επίκεντρο την αυριανή εκλογή προέδρου. Οι κ.κ. Μιχαηλίδης και Χατζηνικολάου συμφώνησαν σε δύο βασικά σημεία, για την ενότητα αλλά και την αναβάθμιση της Ένωσης, πράγμα που αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη.

  • Πρώτον, όπως πρότεινε ο ίδιος ο Κ. Μιχαηλίδης, συμφώνησαν να αποσύρει την υποψηφιότητα του ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας από την αυριανή διαδικασία, έτσι ώστε να μην διχαστούν τα μέλη της Ένωσης κατά τη διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου και να εκλεγεί ομόφωνα ο Γ. Χατζηνικολάου.
  • Δεύτερον, συμφώνησαν ότι πρέπει οπωσδήποτε να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ένωσης, στο πλαίσιο των αλλαγών που έχει προτείνει και έχει παρουσιάσει ο Κ. Μιχαηλίδης σε όλους τους τραπεζίτες. Σκοπός είναι να γίνει η Ένωση πιο παραγωγική, με δεδομένο ότι ολόκληρο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα εισέρχεται σε φάση μετασχηματισμού και, επίσης, να αποκτήσει η Ένωση μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με την ελληνική κοινωνία.

Στην αυριανή διαδικασία, συνεπώς, για την ανάδειξη του προσώπου που θα διαδεχθεί τον επιτυχημένο Ν. Καραμούζη στην προεδρία της Ένωσης, είναι βέβαιο ότι θα εκλεγεί ομόφωνα ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Χατζηνικολάου, του οποίου η υποψηφιότητα είχε προσδιοριστεί πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μιχαηλίδη.

Εξίσου βέβαιο, όμως, θεωρείται ότι ο πρόεδρος της Εθνικής θα επιμένει συνεχώς στην ανάγκη αναβάθμισης της Ένωσης και την ανάληψη μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών, δουλεύοντας και πιέζοντας προς αυτήν την κατεύθυνση. Η συμφωνία με τον Γ. Χατζηνικολάου άλλωστε, προβλέπει ότι ο Κ. Μιχαηλίδης θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης του μετασχηματισμού της Ένωσης και από το ρόλο του ως Α’ Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Τ.

Στον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Κ. Μιχαηλίδη, η τραπεζική αγορά πιστώνει δύο σημαντικά στοιχεία των εξελίξεων: Πρώτον, ότι τάραξε τα νερά με την υποψηφιότητα του, ανεβάζοντας τον πήχη για τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίζει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και δεύτερον, ότι λειτούργησε θεσμικά και πραγματικά ως ένας καθαρά συστημικός παράγων σε όλη αυτή τη διαδικασία..

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, για την εκλογή προέδρου ψηφίζουν τα εννέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ουσιαστικά, όμως οι ψήφοι είναι επτά (πλην των υποψηφίων). Σημειώνεται ότι μετά την αποχώρηση του κ. Στιβ Μπάνερ από την κεφαλή της HSBC στην Ελλάδα, εκκρεμεί η επίσημη αντικατάστασή του από τον διάδοχό του Πίτερ Γιάτις στο Δ.Σ. της Ένωσης. Αυτό είναι και το πρώτο ζήτημα που θα διευθετηθεί στη συνεδρίαση του Δ.Σ και κατόπιν θα εκλεγεί ο πρόεδρος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider