Τι απαντούν οι τραπεζίτες στα «καμπανάκια» του ΔΝΤ 

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι απαντούν οι τραπεζίτες στα «καμπανάκια» του ΔΝΤ 
Καθησυχαστικά εμφανίζονται υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη σχετικά με τις συστάσεις του Ταμείου για τις ελληνικές τράπεζες. Τι σχολιάζουν στο insider.gr.

Οι σημερινές συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ανάγκη ενίσχυσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος δεν φαίνεται να ανησυχούν τους τραπεζίτες, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη μετα-προγραμματική έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs), γεγονός που επιτάσσει την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Επιπλέον, το Ταμείο συνιστά προσεκτική χρήση των εργαλείων που εμπλέκουν το Κράτος, καθώς και βελτιστοποίηση του νομικού πλαισίου αλλά και του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

«Στο δια ταύτα, έχουμε κάνει τα περισσότερα από αυτά», απαντά υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος σε ερώτηση του insider.gr. «Το ΔΝΤ διατυπώνει τις ανησυχίες του αλλά αυτές θα αρθούν όσο βελτιώνονται οι συνθήκες στον κλάδο, αλλά και την οικονομία γενικότερα», σχολίασε άλλο τραπεζικό στέλεχος.

Πράγματι, όσον αφορά στη σύσταση για βελτίωση του δικαστικού πλαισίου, έχουν σημειωθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, με κυριότερη την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την επίσπευση των διαδικασιών ρευστοποίησης των ενεχύρων.

Την ίδια ώρα, ο νέος Νόμος Κατσέλη αποτελεί αντικείμενο σχολιαστικής διαβούλευσης μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών προκειμένου να μην αφήνει περιθώρια ασυλίας στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, όπως το προηγούμενο καθεστώς.

Ως προς τα capital controls, το Υπουργείο Οικονομικών εφαρμόζει σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών και πηγές του τραπεζικού κλάδου εκτιμούν ότι έως το 2020 το αργότερο θα έχουν εξαλειφθεί πλήρως, κάτι που βεβαίως θα εξαρτηθεί από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.

Σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης, έχουμε δει σημαντικές αλλαγές διοικήσεων το τελευταίο διάστημα, με τελευταία παραδείγματα την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank.

Όσον αφορά στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, τραπεζικές πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι οι συνθήκες άντλησης κεφαλαίων μέσω ομολογιακών εκδόσεων θα βελτιωθούν αισθητά για τις ελληνικές τράπεζες το επόμενο διάστημα, ως αποτέλεσμα των αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης αλλά και την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Σημειώνεται ότι οι συστάσεις του Ταμείου έχουν μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα, όπως τονίζουν τα στελέχη με τα οποία μίλησε το insider.gr.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider