Στη Eurobank η μερίδα του λέοντος από την αύξηση των καταθέσεων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη Eurobank η μερίδα του λέοντος από την αύξηση των καταθέσεων
Η συγχώνευση με την Grivalia έδωσε σαφές προβάδισμα στη Eurobank, αφού προσέκλυσε 3 δισ. από τα 8 δισ. ευρώ της συνολικής αύξησης το περασμένο έτος.

Κατά 8 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις εγχώριες τράπεζες το 2018, αγγίζοντας τα 134 δισ. ευρώ –επίπεδα που είδαμε τελευταία φορά τον Απρίλιο του 2015, με τη Eurobank να κερδίζει τη μερίδα του λεόντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, από τα 8 δισ. ευρώ της ετήσιας αύξησης, τα 3 δισ. μπήκαν στα ταμεία της Eurobank. Πηγές της τράπεζας αποδίδουν την εκτίναξη των καταθέσεων στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών προς την τράπεζα ως αποτέλεσμα της δραστικής αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.

Σημαντικός παράγοντας αβεβαιότητας για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι ο δυσβάσταχτος όγκος των κόκκινων δανείων που ανέρχονται σε 83 δισ. ευρώ σήμερα. Η κίνηση-ματ που ανακοίνωσε η Eurobank τον Νοέμβριο, για συγχώνευση με την Grivalia, έδωσε σαφές προβάδισμα στην τράπεζα έναντι του ανταγωνισμού.

Δειλά βήματα προς την αποκατάσταση της ρευστότητας

Θυμίζεται ότι μόνο τον Ιανουάριο του 2015, όταν εξελέγη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έκαναν «φτερά» από τα ταμεία των τραπεζών 12 δισ. ευρώ –ποσό που δεν κατορθώσουν σήμερα οι τράπεζες να αναπληρώσουν ούτε μέσα σε έναν χρόνο.

Τα στοιχεία του περασμένου έτους, πάντως, υποδηλώνουν δειλές τάσεις ανάκαμψης, αφού το 2017 οι καταθέσεις είχαν ενισχυθεί μόλις κατά 5 δισ. ευρώ. Η πτωτική τάση αντιστράφηκε οριστικά –έως σήμερα- τον Μάιο του 2019, όταν σημειώθηκε η πρώτη μηνιαία αύξηση στα 119 δισ. ευρώ. Έκτοτε, η πορεία είναι ανοδική αλλά με ασθενικούς ρυθμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider