Μεταξύ κυβέρνησης-επόπτη μεταφέρεται πλέον η συζήτηση για την οριστικοποίηση του νέου νόμου για την πρώτη κατοικία, ο οποίος προορίζεται για ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, η κυβέρνηση έχει ήδη στείλει στη Φρανκφούρτη το προσχέδιο του νόμου για τις τελευταίες παρατηρήσεις του SSM, με σκοπό τη Δευτέρα να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι, προς το παρόν, δεν έχουν λάβει το αναθεωρημένο σχέδιο από την κυβέρνηση, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως ανακοίνωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την Τρίτη θα υποβληθεί στη Βουλή ο νέος νόμος, ο οποίος θα αφορά σε 180.000 νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες.

Στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης στο Μαξίμου, οι τραπεζίτες υπέβαλαν τα αιτήματά τους, τα οποία εστιάζονται κυρίως στον αποκλεισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών

Ζητούν, επίσης, αυστηροποίηση των κριτηρίων με βάση τα οποία θα εκδικαστούν οι υποθέσεις που εκκρεμούν στο υφιστάμενο καθεστώς, οι οποίες ανέρχονται σε 155.000 και οι εκτιμήσεις είναι ότι «κρύβουν» μεγάλο ποσοστό στρατηγικών κακοπληρωτών.

Τα αιτήματα αυτά «έγκεινται στην ευχέρεια του πρωθυπουργού», αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών, γεγονός που επιβεβαιώνει την ύψιστη προτεραιότητα που έχει η προστασία της πρώτης κατοικίας για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα -κάτι που, άλλωστε, αποδεικνύεται από την παρουσία του σε όλες τις συναντήσεις με τους τραπεζίτες στο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες.