Στα μικρά δάνεια το «μυστικό» του νέου νόμου Κατσέλη

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα μικρά δάνεια το «μυστικό» του νέου νόμου Κατσέλη
Το νέο πλαίσιο προστασίας περιλαμβάνει μικρά δάνεια που θα «ξανακοκκινίσουν» πιο δύσκολα, αναφέρουν στο insider.gr υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές.

Ο «κόφτης» των 130.000 ευρώ στο υπόλοιπο του μη εξυπηρετούμενου δανείου είναι ο… άσσος στο μανίκι των τραπεζιτών όσον αφορά στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα ισχύει από την 1η Μαρτίου 2019.

«Το πλεονέκτημα του νέου νόμου είναι ότι περιλαμβάνει πολλά, αλλά μικρά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που συνδέονται με την α΄κατοικία, τα οποία θα ξανακοκκινίσουν πιο δύσκολα», αναφέρουν στο insider.gr υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές. Όπως δήλωσε σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός, στην προστασία εκτιμάται ότι θα υπαχθούν 180.000 νοικοκυριά.

Με την προσθήκη αυτού του κριτηρίου, επιπλέον της αντικειμενικής αξίας του ενεχύρου (στα 250.000 ευρώ), οι τράπεζες κατόρθωσαν να περιορίσουν την περίμετρο της νέας προστασίας. «Ακόμη και τα επιχειρηματικά δάνεια που συμπεριλήφθησαν τελικά σε αυτή την περίμετρο, είναι μικρά», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Το πλεονέκτημα αυτό εντόπισε και η Deutsche Bank στην έκθεση που δημοσιοποίησε την Τρίτη σχετικά με τον σχεδιαζόμενο νέο νόμο Κατσέλη. Όπως αναφέρει, η νέα προστασία θα έχει θετικό αντίκτυπο στον τραπεζικό κλάδο, καθώς αντιμετωπίζει το δυσεπίλυτο πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών. Εκτιμά, μάλιστα, ότι περισσότερο ευνοημένη θα βγει από την αλλαγή αυτή η Εθνική Τράπεζα, της οποίας το 44% των συνολικών NPEs αφορούν σε ενυπόθηκα δάνεια. Όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα, ακολουθεί η Alpha Bank με 34% και η Πειραιώς με 24%.

db

Ο γερμανικός κολοσσός επισημαίνει, επίσης, την ταχύτητα υπαγωγής στο νέο καθεστώς προστασίας, αφού η διαδικασία θα είναι εξωδικαστική και δεν θα εμπλέκει το χρονοβόρο δικαστικό σύστημα της χώρας.


Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider