Προστασία πρώτης κατοικίας: Τι κλείδωσε, τι μένει ανοιχτό

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προστασία πρώτης κατοικίας: Τι κλείδωσε, τι μένει ανοιχτό
Κοινή εκτίμηση είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου έχει διανυθεί, ωστόσο, παραμένουν ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες και ο χρόνος εξαντλείται.

«Φωτιά» έχουν πάρει τα τηλέφωνα μεταξύ τραπεζών, κυβέρνησης και εποπτικών αρχών για την οριστικοποίηση του νέου Νόμου Κατσέλη, καθώς αρκετά σημεία μένουν ακόμη «ανοιχτά».

Όπως έχει αναφέρει νωρίτερα το insider.gr, οι τράπεζες έχουν διατυπώσει τις ενστάσεις τους επί αρκετών σημείων στο σχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ (SSM), ο οποίος με τη σειρά του διατυπώνει επιφυλάξεις.

Κοινή εκτίμηση είναι, πάντως, ότι το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου έχει διανυθεί, καθώς σημαντικές παράμετροι έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων πλευρών. Αυτές είναι, σύμφωνα με πληροφορίες:

• Αντικειμενική αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ
• Υπόλοιπο δανείου έως 130.000 ευρώ
• Εισόδημα έως 12.000 ευρώ για ένα άτομο, 21.000 για ζευγάρι και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί
• Η επιδότηση θα διαμορφώνεται με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα εκτείνεται έως τα 25 έτη. Ως ελάχιστο ποσό επιδότησης υποδεικνύονται τα 50 ευρώ.

«Θολά» παραμένουν, ωστόσο, επιμέρους λεπτομέρειες που χρίζουν διευκρίνησης ώστε να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας το οποίο δεν θα παρέχει ασυλία στους στρατηγικούς κακοπληρωτές:

• Εάν στο όριο των 130.000 ευρώ για το υπόλοιπο της οφειλής θα περιλαμβάνονται οι τόκοι υπερημερίας και οι προσαυξήσεις.
• Τι θα συμβεί με την περιουσία του εγγυητή
• Εάν η προστασία θα παρέχεται και έναντι των απαιτήσεων ιδιωτών ή του Δημοσίου
• Τι θα συμβεί με όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον υφιστάμενο νόμο
• Πώς θα ελέγχονται τυχόν ουσιαστικές αλλαγές (βελτιώσεις) στην οικονομική κατάσταση των προστατευμένων οφειλετών ή συναλλαγές που υποδηλώνουν αδήλωτα εισοδήματα

Τα περιθώρια για να κλείσουν και τα τελευταία ανοιχτά σημεία είναι πολύ στενά για την κυβέρνηση και τις τράπεζες, καθώς το σχέδιο νόμου θα πρέπει να κατατεθεί -τυπικά- προς ψήφιση εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Ορόσημο είναι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου όπου θα ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση 750 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider