Στη HIG Capital πουλάει η Eurobank τα δάνεια της Χαλυβουργίας

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη HIG Capital πουλάει η Eurobank τα δάνεια της Χαλυβουργίας
Την οδό της πώλησης των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων σε funds, όταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τραπεζών δεν τελεσφορούν, επιλέγει η Eurobank.

Στο αμερικανικό fund HIG Capital πουλάει η Eurobank τα δάνεια της Χαλυβουργίας Ελλάδος ύψους 50 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του insider.gr.

Πρόκειται για τη δεύτερη πώληση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων σε funds που υλοποιεί η τράπεζα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να απεμπλακεί από τα κόκκινα κοινοπρακτικά δάνεια που μένουν παγωμένα λόγω ασυμφωνίας μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών.

Η υπόθεση της οικογένειας Μάνεση, η οποία αφορά σε συνολικό δανεισμό 330 εκατ. ευρώ, εξετάζεται στο NPL Forum –τη σύμπραξη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για τη διαχείριση των κοινοπρακτικών κόκκινων δανείων.

Παρότι από τα 8,5 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται το Forum, τα 6,5 δισ. ευρώ έχουν πάρει τη δικαστική οδό, είτε λόγω αναδιάρθρωσης είτε λόγω καταγγελίας, υπάρχουν υποθέσεις 2 δισ. ευρώ για τις οποίες οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελεσφορήσει. Σε αυτές περιλαμβάνεται η Χαλυβουργία, καθώς και ο Όμιλος Σαρακάκη –από τον οποίο η Eurobank επίσης απεμπλάκη μέσω πώλησης των δανείων της ύψους 70 δισ. ευρώ στην B2Holding στις αρχές του έτους.

Για τη στρατηγική της αυτή, η Eurobank δέχεται κριτική από τους ανταγωνιστές της, οι οποίοι την κατηγορούν ότι «πυρπολεί» τις διαδικασίες ενιαίας γραμμής αντιμετώπισης εκ μέρους των τραπεζών. Πηγές από την πλευρά της Eurobank απαντούν ότι ότι «η υπομονή τους εξαντλήθηκε» και η τράπεζα επιλέγει πιο δραστικές λύσεις για την απεμπλοκή της από τις εν λόγω υποθέσεις του Forum.

«Από τα 2 δισ. ευρώ των υποθέσεων που εκκρεμούν στο NPL Forum, το 1 δισ. ευρώ αφορά σε ιδιαίτερα “βαριές” και δυσεπίλυτες περιπτώσεις, ενώ το άλλο 1 δισ. ευρώ είναι υποθέσεις που σύντομα δρομολογηθούν», εξηγεί στο insider.gr υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider