Κρίσιμη συνάντηση Στουρνάρα – τραπεζιτών – Κρίνεται η πλήρης άρση των capital controls

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμη συνάντηση Στουρνάρα – τραπεζιτών – Κρίνεται η πλήρης άρση των capital controls
Ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει η πλήρης άρση των capital controls θα εξεταστεί αύριο, Παρασκευή, σε συνάντηση που θα έχει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών.

Ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει η πλήρης άρση των capital controls, δηλαδή η μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό, θα εξεταστεί αύριο, Παρασκευή, σε συνάντηση που θα έχει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών. Τα συμπεράσματα της συνάντησης αυτής θα αξιοποιηθούν προκειμένου ΤτΕ και υπουργείο Οικονομικών να σχεδιάσουν τα τελικά βήματα για την κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας έχει μιλήσει για πλήρη άρση των capital controls στα μέσα του 2019, λέγοντας ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι σχετίζονται με την εμπιστοσύνη και πως προϋπόθεση για τον μετριασμό των ελέγχων αποτελεί η μη επιδείνωση του εσωτερικού και του διεθνούς κλίματος.

Ο πυλώνας που αφορά στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, είναι το τελευταίο σκέλος των περιορισμών που θα αρθεί, δεδομένου ότι η χαλάρωσή του συνδέεται στενά με την αποκατάσταση της πρόσβασης της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η έξοδος της χώρας στις αγορές με το πενταετές ομόλογο ήταν ένα πρώτο βήμα και το δεύτερο βήμα θα γίνει με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου πιθανότατα το Μάρτιο.

Σε κάθε περίπτωση η ενισχυμένη ρευστότητα των τραπεζών είναι σημαντική για τα περαιτέρω βήματα χαλάρωσης των capital controls. Η πρόοδος στην υλοποίηση της στρατηγικής και των σχεδίων δράσης των τραπεζών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η συνεχής συμμόρφωση προς τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, η διεύρυνση των διαθέσιμων εξασφαλίσεων και η μόνιμη βελτίωση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς τους θα επιτρέψουν στις τράπεζες να βελτιώσουν την πρόσβασή τους στις αγορές και να επεκτείνουν την παροχή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία, συμβάλλοντας έτσι στη διαδικασία χαλάρωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider