Στουρνάρας: Να επισπεύσει το ΥΠΟΙΚ το σχέδιο του ΤΧΣ για τα «κόκκινα» δάνεια

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας: Να επισπεύσει το ΥΠΟΙΚ το σχέδιο του ΤΧΣ για τα «κόκκινα» δάνεια
Οι περαιτέρω καθυστερήσεις στην εφαρμογή του σχεδίου APS καθιστούν ευάλωτο το τραπεζικό σύστημα σε κρίσεις εμπιστοσύνης, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Την ανάγκη άμεσης υλοποίησης του σχεδίου που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων, σύμφωνα με την πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης της Τράπεζας Πειραιώς για τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής, σήμερα Τετάρτη, ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε ότι «οι περαιτέρω καθυστερήσεις στην εφαρμογή του σχεδίου APS καθιστούν ευάλωτο το τραπεζικό σύστημα σε κρίσεις εμπιστοσύνης, όπως αυτή που είδαμε τις τελευταίες ώρες στην Ιταλία, με τις προβλέψεις που ζητούν οι εποπτικές αρχές επί των υφιστάμενων χορηγήσεων στην Ευρωζώνη».

Σημείωσε, δε, ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp), λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ό,τι και να θέλουμε εμείς, σημασία έχει τι θα αποφασίσει η DG Comp».

«Η πρόταση της ΤτΕ τάραξε τα νερά»

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση που έχει παρουσιάσει η ΤτΕ για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω των αναβαλλόμενων φόρων, ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι «υπάρχουν στοιχεία που πρέπει να διερευνηθούν» και εκτίμησε ότι θα προωθηθεί από το υπουργείο Οικονομικών σε δεύτερο χρόνο, μετά το APS.

Δεν απέκλεισε πάντως τη σύσταση ενός υβριδικού μοντέλου που θα συνδυάζει χαρακτηριστικά και από τα δύο σχέδια.

Αποκάλυψε δε ότι σήμερα και αύριο, κλιμάκιο της Τράπεζας της Ελλάδας, υπό τον Σπύρο Παντελιά βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου παρουσιάζει το σχέδιο σε ξένους επενδυτικούς οίκους. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές αλλά και από άλλα κράτη της Ευρωζώνης για το σχέδιό μας. Στην Ελλάδα κατόρθωσε χωρίς αμφιβολία να ταράξει τα νερά», αποκάλυψε ο κ. Στουρνάρας, υποδεικνύοντας την ανάγκη για δραστικότερες λύσεις.

Ο ίδιος έκρινε ότι είναι θετικό το Κυπριακό μοντέλο επιδότησης της δόσης, που προωθείται για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών τα οποία αδυνατούν ν’ ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και εκτίμησε ότι θα εγκριθεί από τους Θεσμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider