«Πωλητήριο» σε κόκκινα δάνεια 8 δισ. βάζουν οι τράπεζες το 2019

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πωλητήριο» σε κόκκινα δάνεια 8 δισ. βάζουν οι τράπεζες το 2019
Συνεχίζουν τις πωλήσεις πακέτων οι τράπεζες, αν και το βάρος πέφτει στις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα αποτελέσουν και το «κλειδί» για την εξυγίανση του κλάδου.

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν τις πωλήσεις κόκκινων δανείων οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες παράλληλα προετοιμάζουν το έδαφος για τις τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων –οι οποίες θα αποτελέσουν το «κλειδί» για την εξυγίανση του κλάδου την επόμενη τριετία.

Σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγείλει οι τράπεζες για το 2019, δρομολογούνται πωλήσεις πακέτων ύψους 7,5-8 δισ. ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνεται και η τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων 2 δισ. ευρώ της Eurobank. Όσον αφορά αποκλειστικά στις πωλήσεις «κόκκινων πακέτων», αυτές αναμένεται να είναι φέτος μειωμένες σε σύγκριση με το 2018, καθώς οι τράπεζες θέτουν τον πήχη στα 6 δισ. ευρώ περίπου, από 8 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι σε όρους λογιστικής αξίας.

Ο λόγος είναι ότι το βάρος πλέον πέφτει στις τιτλοποιήσεις. Από τις υπόλοιπες τράπεζες πέραν της Eurobank, καμία δεν δεσμεύεται να υλοποιήσει τιτλοποιήσεις φέτος, αν και όλες έχουν ξεκινήσει διεργασίες ώστε να αξιοποιήσουν το σχέδιο Asset Protection Scheme (APS) που προωθεί η κυβέρνηση και βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των Θεσμών για έγκριση. Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει την τιτλοποίηση επισφαλών απαιτήσεων 20 δισ. ευρώ συνολικά με κρατικές εγγυήσεις και έχει εφαρμοστεί ήδη με επιτυχία στην Ιταλία με την ονομασία «GACs».

Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν καταθέσει στον SSM, πάντως, οι τράπεζες σχεδιάζουν μείωση των NPEs κατά 10 δισ. ευρώ από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις έως το 2021. Ας δούμε ποια πακέτα έχουν εξαγγείλει ότι θα πωλήσουν τα τέσσερα συστημικά ιδρύματα το 2019:

Εθνική Τράπεζα: Έχει εξαγγείλει την πώληση δύο πακέτων NPEs. Το πρώτο φέρει την ονομασία «Symbol» και περιλαμβάνει ενυπόθηκα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου. Το δεύτερο περιλαμβάνει καταναλωτικά δάνεια ύψους 700 εκατ. ευρώ και η πώλησή του αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΤΕ δρομολογεί για το 2019 και την πώληση εταιρικών δανείων από μονάδες που έχουν παύσει τη δραστηριότητά τους.

Τράπεζα Πειραιώς: Δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPEs σχεδιάζει για φέτος: το πακέτο «Nemo» που περιλαμβάνει ναυτιλιακά δάνεια και το πακέτο «Iris» που περιλαμβάνει μη εξασφαλισμένα καταναλωτικά δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Επίσης, όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr, η Τράπεζα Πειραιώς έχει «πακετάρει» δάνεια 100 μικρών ξενοδοχειακών μονάδων ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία των τριών συναλλαγών εκτιμάται στα 2 δισ. ευρώ περίπου.

Alpha Bank: Σε δύο συναλλαγές αναμένεται να προχωρήσει η τράπεζα το 2019, αντίστοιχες των Jupiter και Mercury που υλοποίησε το περυσινό έτος, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου. Η πρώτη αφορά σε δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις και η δεύτερη σε μη εξασφαλισμένα καταναλωτικά δάνεια.

Eurobank: Σχεδιάζει την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του α’ τριμήνου 2019 και είναι γνωστή ως «Pillar». Η Eurobank ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο περίπου τις διεργασίες για την πρώτη τιτλοποίηση κόκκινων στεγαστικών δανείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κατόρθωσε να εξασφαλίσει όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις.

Η πώληση αυτή θα αποτελέσει βαρόμετρο για την αγορά και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις υπόλοιπες εγχώριες τράπεζες, ιδίως σε ό,τι αφορά την τελική τιμολόγηση των τίτλων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider