Νόμος Κατσέλη: Κάτω από τις 100.000 ευρώ βάζουν τον πήχη οι Θεσμοί

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νόμος Κατσέλη: Κάτω από τις 100.000 ευρώ βάζουν τον πήχη οι Θεσμοί
Η λογική είναι να απελευθερωθεί σημαντικό τμήμα των στεγαστικών κόκκινων δανείων ώστε να προχωρήσουν σε επιτάχυνση των πλειστηριασμών οι τράπεζες το 2019.

Σκληρό μπρα ντε φερ εκτυλίσσεται μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για τον «διάδοχο» του νόμου Κατσέλη, με τον πήχη του ελάχιστου ορίου να… ανεβοκατεβαίνει.

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν στο insider.gr ότι τα σχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για ελάχιστα όρια έως 250.000 ευρώ και κρατική επιδότηση δόσεων εμπεριέχουν σοβαρό ηθικό κίνδυνο, αφού αποθαρρύνουν τους συνεπείς οφειλέτες να συνεχίζουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Οι Θεσμοί πιέζουν για μείωση του ορίου υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας στα 70.000 – 80.000 ευρώ –περίπου δηλαδή στο μισό από αυτό που ισχύει σήμερα. Η λογική πίσω από τη δραστική μείωση του πήχη είναι να απελευθερωθεί σημαντικό τμήμα των στεγαστικών κόκκινων δανείων που βρίσκονται στον «πάγο», ώστε να προχωρήσουν σε επιτάχυνση των πλειστηριασμών οι τράπεζες.

Σε πρόσφατη επιστολή της, η επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ (SSM), Ντανιέλ Νουί, τάχθηκε υπέρ της αύξησης των πλειστηριασμών στην Ελλάδα προκειμένου να επιτύχουν οι τράπεζες τους φιλόδοξους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων. Κάτι τέτοιο, όμως, θα λειτουργούσε ως «ωρολογιακή βόμβα» για την κυβέρνηση εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών, πάντως, αναφέρουν ότι το όριο είναι ένα μόνο από τα ζητήματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι, αφού ο νέος νόμος-πλαίσιο περιλαμβάνει μια σειρά ουσιαστικών παραμέτρων, όπως με βάση ποια αξία θα υπολογίζονται τα όρια ένταξης, αν δηλαδή θα είναι η αντικειμενική ή η εμπορική.

Σε αυτό που συμφωνούν οι δύο πλευρές είναι ότι είναι αναγκαίο να προστατευτεί η πρώτη κατοικία για τους πραγματικά αδύναμους. Σε κάθε περίπτωση, τράπεζες και Θεσμοί θέλουν να αποτρέψουν το φαινόμενο να χρησιμοποιείται η ευνοϊκή ρύθμιση ως καταφύγιο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι ανέρχονται στο 25-30% των «κόκκινων οφειλετών». Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2018, βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 135.000 υποθέσεις για συνολικές οφειλές 13 δισ. ευρώ. Από τα ανοίγματα αυτά, τα 7 δισ. ευρώ αφορούν σε οφειλές που έχουν ήδη καταγγελθεί.

Στο τραπέζι των εμπλεκόμενων φορέων βρίσκεται το κυπριακό σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», το οποίο προβλέπει επιδότηση του 1/3 της οφειλής για τους πραγματικά αδύναμους. Δεδομένου ότι έχει ήδη εφαρμοστεί, το εν λόγω σχέδιο αποτελεί εύλογη βάση για την κατάρτιση του διάδοχου καθεστώτος, ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από την κατάληξη που θα έχει το παζάρι δανειστών-κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, ο Νόμος Κατσέλη αναμένεται να παραταθεί σιωπηρά τους πρώτους μήνες του 2019 και έως όρου εγκριθεί το νέο πλαίσιο. Η κυβέρνηση βιάζεται να ψηφίσει τον νέο νόμο εν όψει εκλογών το 2019, αλλά κάτι τέτοιο θα έχει νόημα μόνο εάν το νέο καθεστώς έχει φιλολαϊκό χαρακτήρα –κάτι για το οποίο οι δανειστές δεν φαίνονται ιδιαίτερα διατεθειμένοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider