Για το σχέδιο της ΤτΕ και τις Fintech συζήτησαν Στουρνάρας-τραπεζίτες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για το σχέδιο της ΤτΕ και τις Fintech συζήτησαν Στουρνάρας-τραπεζίτες
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο σχέδιο ταχύτερης εξυγίανσης του κλάδου που παρουσίασε η ΤτΕ προ ενός μήνα, καθώς και η ανάγκη επένδυσης στις ψηφιακές υπηρεσίες.

Σε πολύ καλό κλίμα διεξήχθη το γεύμα εργασίας που παρέθεσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, με «βασικό μενού» το σχέδιο Στουρνάρα για τις τράπεζες και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι διοικήσεις των τραπεζών εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για το σχέδιο που παρουσίασε πριν από έναν περίπου μήνα η Τράπεζα της Ελλάδος και τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ της διεύρυνσης των εργαλείων για μείωση των κόκκινων δανείων από τα επίπεδα των 83 δισ. ευρώ όπου βρίσκονται σήμερα.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε είναι η ανάγκη επένδυσης εκ μέρους των τραπεζών στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, ενόψει της διεύρυνσης της αγοράς το 2019 βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας PSD II. Η είσοδος νέων παικτών (Fintech) στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες δεν αφήνει αδιάφορες τις τράπεζες, οι οποίες δρομολογούν ήδη σχέδια μετασχηματισμού. Αυτό που επισήμανε η διοίκηση της ΤτΕ είναι ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, εκ μέρους της ΈΕΤ, ο πρόεδρός της Νικόλαος Καραμούζης, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της και οι Διοικήσεις των Τραπεζών, ενώ από την Τράπεζα της Ελλάδος συμμετείχαν ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας, οι Υποδιοικητές κκ. Ιωάννης Μουρμούρας και Θεόδωρος Μητράκος και στα Διευθυντικά Στελέχη της ΤτΕ.

Τη συζήτηση απασχόλησε, επίσης, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στα θέματα ρευστότητας, διαχείρισης NPEs και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, στις μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις, καθώς και τεχνικά ζητήματα συνεργασίας μεταξύ ΤτΕ και ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων τόσο ως προς την περαιτέρω αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και ως προς τη διαρκή προσαρμογή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο απαιτητικό ευρωπαϊκό εποπτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider