Το σχέδιο Στουρνάρα «πυξίδα» για τον Ευρωπαϊκό Νότο – Ποια είναι τα αγκάθια

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το σχέδιο Στουρνάρα «πυξίδα» για τον Ευρωπαϊκό Νότο – Ποια είναι τα αγκάθια
Η πρόταση της ΤτΕ έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των κεντρικών τραπεζών σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία. Ποια ζητήματα παραμένουν «ανοιχτά».

Το έντονο ενδιαφέρον των κεντρικών τραπεζών σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία έχει προσελκύσει το σχέδιο που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος για ταχύτερη εξυγίανση των τραπεζών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Το «σχέδιο Στουρνάρα», όπως αποκαλείται, εμπεριέχει μια «ιδιοφυή» ιδέα, όπως αναφέρουν στο insider.gr υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη: απαλλάσσει τους ισολογισμούς των τραπεζών από τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTC) και τις χρησιμοποιεί ως κεφάλαιο για τη δημιουργία SPV με σκοπό τη δραστική διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Η ευνοϊκή διάταξη για αξιοποίηση του DTC ως μέρος του ενεργητικού παρασχέθηκε και στις τράπεζες των παραπάνω χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου που εξακολουθούν να έχουν υψηλά αποθέματα NPEs. Είναι, επόμενο, λοιπόν, μια τέτοια ιδέα να κεντρίζει το ενδιαφέρον και άλλων κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, ιδίως μετά τα εύσημα που έλαβε από τους διεθνής οίκους αξιολόγησης.

Σε πρόσφατη έκθεσή της για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η Deutsche Bank αναφέρει ότι «μετά την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για μείωση των NPLs, αναμένουμε επιτάχυνση των στόχων μείωσης για τα έτη 2019-2021». Ο οίκος Moody’s έχει χαρακτηρίσει «πιστωτικά θετικό» το σχέδιο της ΤτΕ, εκτιμώντας ότι θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών.

Τα «αγκάθια» της πρότασης της ΤτΕ

Στην έκθεση που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα, όμως, η Goldman Sachs, μεταφέρει τις ανησυχίες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το κατά πόσο ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα εγκρίνει το προτεινόμενο μέγεθος των 40 δισ. ευρώ για το SPV, καθώς και κατά πόσο είναι πιθανό η μεταβίβαση του DTC να θεωρηθεί κρατική βοήθεια από την DG Comp.

Πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες, πάντως, αναφέρουν στο insider.gr ότι «ο SSM είναι πλέον πολύ θετικός» ως προς την υλοποίηση του σχεδίου που θα φέρει τις ελληνικές τράπεζες πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του δείκτη NPEs (3,5%).

Μια άλλη κρίσιμη «εκκρεμότητα» της πρότασης αυτής είναι κατά πόσο θα βρει ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση όσον αφορά στην πρόταση της ΤτΕ, η οποία παρουσιάστηκε στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη προτού δημοσιοποιηθεί επισήμως στις 22 Νοεμβρίου.

Στην πρόσφατη ομιλία του σε επενδυτές στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε εκτενώς στο σχέδιο του ΤΧΣ που βασίζεται στο ιταλικό μοντέλο GACs και διαβεβαίωσε ότι ο σχεδιασμός του προχωρά κανονικά και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Δεν έκανε, όμως, καμία αναφορά στο σχέδιο της ΤτΕ. Σημειώνεται ότι είναι αναγκαίο η πρόταση να υιοθετηθεί από το ΥΠΟΙΚ ώστε κατόπιν να κατατεθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Στο σημείο αυτό έγκειται ένα ακόμη «αγκάθι» για την εν λόγω πρόταση, αφού κάτι αντίστοιχο δεν έχει εφαρμοστεί στην Ευρωζώνη και είναι επίφοβο το κατά πόσο θα θεωρηθεί ότι προϋποθέτει κρατική βοήθεια σε περίπτωση καταγραφής ζημιών κατά τις συναλλαγές των NPEs και ενεργοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου βάσει του Νόμου Χαρδούβελη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider