Καλαντώνης: Χωρίς capital controls έως το τέλος του 2016

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καλαντώνης: Χωρίς capital controls έως το τέλος του 2016

Την άρση των capital controls το αργότερο έως το τέλος του 2016 εάν κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς μέσα στον επόμενο μήνα προέβλεψε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης με δηλώσεις του στην διάρκεια εκδήλωση όπου ανακοινώθηκε η στρατηγική συνεργασία της τράπεζας με την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους των μελών της και αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων .

Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων τη διαμόρφωση ειδικών προνομίων από την τράπεζα στα μέλη της ΕΣΕΕ με στόχο τη στήριξη της ρευστότητας τους και τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους.

«Σταδιακά κάθε τρίμηνο θα βλέπουμε χαλάρωση του μέτρου» δήλωσε ο κ. Καλαντώνης λέγοντας ότι πιστεύει το καλό σενάριο για την πορεία της οικονομίας και εκτιμά ότι "στο επόμενο σύντομο διάστημα θα βλέπουμε την οικονομία να ισορροπεί και αν όχι να καλυτερεύει άμεσα, ωστόσο να μην χειροτερεύει η πορεία της".

Μάλιστα τόνισε ότι το μήνυμα που λαμβάνει η τράπεζα από τους πελάτες της είναι ότι "αυτό που περιμένουν οι επιχειρηματίες είναι να νοιώσουν ότι τα πράγματα, τουλάχιστον, δεν θα πάνε χειρότερα και αυτό θα απελευθερώσει επιχειρηματικά σχέδια που είναι έτοιμα αλλά παραμένουν στα συρτάρια."

Για τις χρεώσεις των POS θέμα για το οποίο έχουν ζητήσει ακόμα και την παρέμβαση της κυβέρνησης οι μικρομεσαίοι ο κ. Καλαντώνης ανέφερε ότι όσα λέγονται για υπέρογκες προμήθειες είναι εξωπραγματικά καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το μέσο ύψος χρεώσεων είναι στο 1,1% με 1%.

Τέλος σημείωσε ότι θα πρέπει να ξαναδούμε το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας ώστε οι επιχειρήσεις να είναι έτοιμες για την επόμενη μέρα. «Χρειαζόμαστε επιχειρήσεις πιο σύγχρονες, εξωστρεφείς που δεν βλέπουν μόνο την στενή ελληνική περιφέρεια που θα ταλαιπωρείται για χρόνια ακόμη αλλά όλο τον κόσμο" όπως είπε.

Από την δική του πλευρά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης είπε ότι σήμερα οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν κάποιου είδους πρόβλημα αλλά έξι στις δέκα μπορούν να τα υπερβούν και να συνεχίσουν να λειτουργούν. Μάλιστα συμφώνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ το 50% των επιχειρήσεων ζουν με το φόβο της επόμενης μέρας και το υπόλοιπο 50% διστάζει να επενδύσει.

Ειδικότερα η συμφωνία μεταξύ των δύο φορέων που υπεγράφη περιλαμβάνει:

  • την από κοινού ανάπτυξη ειδικού διαδικτυακού περιβάλλοντος μέσω του οποίου θα παρέχονται υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις (π.χ. υπηρεσία αρχικού ελέγχου επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων για έργα ΕΣΠΑ, υπηρεσία αρχικού ελέγχου επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων ως προς τη δυνατότητα πρόσβασής τους σε σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία του τραπεζικού συστήματος για τη βελτίωση της ρευστότητάς τους, υπηρεσία καθοδήγησης των επιχειρήσεων για την κατάρτιση ρεαλιστικών και αποδοτικών επιχειρησιακών σχεδίων, υπηρεσία ψηφιακής εκπαίδευσης των επιχειρήσεων για τον τρόπο λειτουργίας του σύγχρονου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος κ.λπ.),
  • τη διαμόρφωση ειδικών προνομίων από την Τράπεζα προς επιχειρήσεις – μέλη της Ε.Σ.Ε.Ε. και των Εμπορικών Συλλόγων όλης της χώρας, με στόχο τη στήριξη της ρευστότητάς τους και τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους,
  • την επέκταση της λειτουργίας του Προγράμματος Επιβράβευσης Κατόχων Καρτών Eurobank «Επιστροφή», ως Υπηρεσία Επιβράβευσης πιστότητας καταναλωτών (loyalty) των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου που έχει αναπτύξει και λειτουργεί η Ε.Σ.Ε.Ε. σε συνεργασία με τους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους, με στόχο την επίτευξη πρόσθετων ωφελειών τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές,
  • την παροχή από την Τράπεζα Eurobank Υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Σημείου Πώλησης (e-POS), μέσα στην Πλατφόρμα Ηλεκτρονικού Εμπορίου (e-shop) της Ε.Σ.Ε.Ε., με προνομιακή χρέωση ανά συναλλαγή (αφορά νέους πελάτες e-POS καθώς και συγκεκριμένο αριθμό πελατών για συγκεκριμένη περίοδο),
  • τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων και ημερίδων σε όλη τη χώρα, με στόχο την ενημέρωση των ελληνικών επιχειρήσεων για τις σύγχρονες εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τα διαθέσιμα εργαλεία στήριξής τους από την Τράπεζα,
  • τη μελέτη/διερεύνηση επί της παροχής και άλλων σύγχρονων υπηρεσιών προς τις ΜΜΕ (π.χ. παροχή εξατομικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις ΜΜΕ για τη βελτίωση των όρων εξυπηρέτησης των υφιστάμενων ή/και μελλοντικών επιχειρηματικών δανείων τους, την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών για την υποστήριξη των εξαγωγών των ΜΜΕ, την παροχή ειδικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών προς τις τουριστικές επιχειρήσεις κ.λπ.).

Για την υλοποίηση των ανωτέρω, θα συσταθούν άμεσα κοινές ομάδες εργασίας της ΕΣΕΕ και της Eurobank, προκειμένου να εξειδικεύσουν και να υλοποιήσουν τις παραπάνω υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider