H Moody's αναβαθμίζει την προοπτική της Eurobank λόγω Grivalia

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Moody's αναβαθμίζει την προοπτική της Eurobank λόγω Grivalia
Σημαντικός παράγοντας της βελτίωσης της προοπτικής της είναι, εκτός από τη συγχώνευσή της με τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων στην Ελλάδα, η μεταφορά NPEs ύψους 7 δισ. ευρώ σε όχημα ειδικού σκοπού, αναφέρει η ανακοίνωση.

Σε θετική, από ουδέτερη, αναβαθμίζει την προοπτική της Eurobank η Moody's μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσης με τη Grivalia.

«Εφόσον το σχέδιο μετασχηματισμού που ανακοινώθηκε υλοποιηθεί με επιτυχία, θα βελτιώσει την κεφαλαιακή επάρκεια και την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού της Eurobank», αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης.

Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Eurobank διατηρείται στη βαθμίδα « Caa2» όσον αφορά στις καταθέσεις και στη βαθμίδα « B3(cr)/NP(cr)» όσον αφορά στον κίνδυνο αντισυμβαλλόμενου.

Σημαντικός παράγοντας της βελτίωσης της προοπτικής της τράπεζας είναι, εκτός από τη συγχώνευσή της με τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων στην Ελλάδα, η μεταφορά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ύψους 7 δισ. ευρώ σε όχημα ειδικού σκοπού με σκοπό την τιτλοποίησή τους, σημειώνει η Moody’s. «Και οι δύο αυτές κινήσεις αναμένεται να ενισχύουν το κοινό μετοχικό της κεφάλαιο και την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού της, επηρεάζοντας θετικά το πιστωτικό προφίλ της», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Θετική επίδραση στην κεφαλαιακή επάρκεια

Η συγχώνευση με τη Grivalia θα έχει άμεση επίδραση στην κεφαλαιακή βάση της Eurobank, αφού θα προστεθούν 943 εκατ. ευρώ στο κοινό μετοχικό της κεφάλαιο και ο δείκτης CET1 θα ενισχυθεί στο 13,8% από 11,7% που ήταν σύμφωνα με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου 2018. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθεί στο 19% από 17,1%, κατατάσσοντας τη Eurobank στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας.

Η ενίσχυση των δεικτών κανονιστικών κεφαλαίων επηρεάζουν θετικά την πιστοληπτική αξιολόγηση της τράπεζας, εκτιμά η Moody’s, αν και εμπλέκονται στοιχεία ενεργητικού με χαμηλό βαθμό ρευστότητας. Παράλληλα, οι μη αναβαλλόμενες απαιτήσεις (DTC) αναμένεται να διαμορφωθούν στο 62% από 70%, γεγονός που βελτιώνει τη θέση του κοινού μετοχικού κεφαλαίου της.

Η Moody’s εκτιμά ότι ο κίνδυνος εκτέλεσης του σχετικά φιλόδοξου σχεδίου της Eurobank σχετικά υψηλό, καθώς τυχόν καθυστερήσεις ή προβλήματα στην υλοποίησή του είναι πιθανό να επαναφέρουν την προοπτική της αξιολόγησής της σε «σταθερή».

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη πιστοληπτική ικανότητα της Eurobank

Αναβάθμιση

Η επιτυχής υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού εντός των επόμενων 12-18 μηνών θα επηρεάσει θετικά την αξιολόγηση της τράπεζας. Το ίδιο ισχύει και για μια ενδεχόμενη αυξημένη επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς συμβάλλουν στην πλήρη αποπληρωμή της χρηματοδότησης ELA εντός του 2019.

Υποβάθμιση

Σε περίπτωση παρατεταμένης περιόδου αστάθειας στη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την εγχώρια κατανάλωση και την οικονομική δραστηριότητα, θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην πιστοληπτική αξιολόγηση. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που η Eurobank δεν κατορθώσει να μειώσει αισθητά το απόθεμα των NPEs τα έτη 2019-2020, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider