Ποιο είναι το σχέδιο που θα διαδεχθεί τον Νόμο Κατσέλη

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιο είναι το σχέδιο που θα διαδεχθεί τον Νόμο Κατσέλη
Το σχέδιο που βασίζεται στο κυπριακό ΕΣΤΙΑ προβλέπει κούρεμα σε περίπτωση που η αξία του υποθηκευμένου ακινήτου είναι χαμηλότερη από το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου.

Το κυπριακό σχέδιο ΕΣΤΙΑ θα «δανειστεί» η κυβέρνηση για να αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη που λήγει στο τέλος του έτους, παρέχοντας έναν συνδυασμό προστασίας πρώτης κατοικίας και επιδότησης δόσεων για τους εξαιρετικά ασθενείς οφειλέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το νέο μοντέλο προστασίας αντιμετωπίζεται θετικά από τους Θεσμούς και τις εποπτικές αρχές στη Φρανκφούρτη, καθώς κρίνουν ότι η προστασία θα παρέχεται πιο στοχευμένα σε όσους έχουν βιώσει δραματική επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης λόγω της κρίσης.

Ηδη, κορυφαία στελέχη ελληνικών στελεχών εξετάζουν διεξοδικά το σχέδιο που εφάρμοσε η κυπριακή κυβέρνηση πριν από έναν χρόνο με στόχο την ταχύτερη διαχείριση των NPEs με στήριξη των πιο οικονομικά αδύναμων ομάδων. «Το ΕΣΤΙΑ αποτελεί μια ενδιαφέρουσα λύση για τη μετά Κατσέλη εποχή», δήλωσε πρόσφατα σε δημοσιογράφους ο Θεόδωρος Καλαντώνης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής του Troubled Asset Group της Eurobank.

Τι θα προβλέπει το ελληνικό ΕΣΤΙΑ

Το σχέδιο που επεξεργάζονται κυβέρνηση και Θεσμοί προβλέπει κούρεμα σε περίπτωση που η αξία του υποθηκευμένου ακινήτου είναι χαμηλότερη από το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου. Για το υπόλοιπο ποσό, το κράτος θα επιδοτεί το 1/3 της δόσης, ενώ τα 2/3 της δόσης θα πρέπει να τα καταβάλλει ο οφειλέτης.

Σημειώνεται ότι στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, εκτός από την άρση του τραπεζικού απορρήτου, προβλεπόταν και η χρήση κονδυλίου του προϋπολογισμού ύψους 100 εκατ. ευρώ για την επιδότηση δόσεων δανείων για οικονομικά ασθενείς δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας.

Όπως εξηγεί ο κ. Καλαντώνης, σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία είναι απαραίτητο να υπάρχει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Από εκεί και πέρα, όμως, θα πρέπει να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην δημιουργηθεί νέα γενιά κόκκινων δανείων, καθώς και να μην εκμεταλλεύονται το πλαίσιο προστασίας οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Αλλάζει η κουλτούρα πληρωμών στα κόκκινα δάνεια

Χαρακτηριστικό είναι, τονίζει ο κ. Καλαντώνης, ότι η κουλτούρα των οφειλετών όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους έχει αλλάξει δραματικά, ιδίως τον τελευταίο χρόνο που ξεκίνησαν οι τράπεζες να πουλούν «κόκκινα πακέτα». Η προσδοκία της μεταβίβασης της οφειλής σε fund δημιουργεί προσδοκίες για μεγάλα κουρέματα και έτσι πολλοί οφειλέτες παγώνουν τις πληρωμές και… περιμένουν.

Τα funds, πάντως, δεν φαίνεται να προχωρούν σε κουρέματα οφειλής, ούτε καν για κάρτες και δάνεια που δεν έχουν εξασφαλίσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, παρέχουν στους κόκκινους οφειλέτες τη δυνατότητα να πληρώνουν πολύ μικρή δόση επιμηκύνοντας την περίοδο αποπληρωμής και αυτό φαίνεται ότι εξυπηρετεί ένα μέρος των οφειλετών.

Μέχρι στιγμής, βέβαια, οι τράπεζες δεν έχουν πουλήσει στεγαστικά κόκκινα δάνεια, παρά μόνο καταναλωτικά και κάρτες, καθώς και μικρά επιχειρηματικά. Από το 2019, μετά και την αλλαγή του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, οι τράπεζες αναμένεται να προβούν σε τέτοιες πωλήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αλλάξουν τις συνθήκες στην αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider