Το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια παρουσιάζει ο Στουρνάρας στους τραπεζίτες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια παρουσιάζει ο Στουρνάρας στους τραπεζίτες
Ο κεντρικός τραπεζίτης θα υποδεχθεί σήμερα στις 5:30 το απόγευμα τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για να παρουσιάσει την πρόταση της ΤτΕ.

Την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για την ταχύτερη εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου παρουσιάζει σήμερα, Πέμπτη, στις διοικήσεις των τραπεζών ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ θα υποδεχθεί στις 5:30 το απόγευμα τα κορυφαία στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών τα οποία είναι επιφορτισμένα με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων ύψους 88 δισ. ευρώ. Το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας θα δημοσιοποιηθεί στο πλαίσιο της Έκθεσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις 22 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η πρόταση της ΤτΕ προβλέπει τη μεταφορά των απαιτήσεων από αναβαλλόμενους φόρους ύψους 7,5 δισ. ευρώ από το ενεργητικό των τραπεζών σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV) με σκοπό την έκδοση τίτλων για αγορά κόκκινων δανείων ύψους 40 δισ. ευρώ ώστε να απαλλαγούν οι τράπεζες από ισόποσα κόκκινα δάνεια σε μια «κίνηση-ματ».

Σε συνδυασμό δε με την πρόταση του ΤΧΣ με βάση το ιταλικό μοντέλο GACs, η οποία προβλέπει ένα σχήμα κρατικών εγγυήσεων-ομπρέλα για τιτλοποίηση των κόκκινων απαιτήσεων, διατυπώνονται ελπίδες στην αγορά για δραστική επίλυση του «γόρδιου δεσμού» των NPEs στη χώρα μας. Το ερώτημα που τίθεται σε κάθε περίπτωση είναι εάν θα δώσει το πράσινο φως η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο για τα εν λόγω σχέδια.

Θετική πρώτη αντίδραση από τις τράπεζες

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας τοποθετήθηκε θετικά για το εν λόγω σχέδιο σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες ημέρες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η πρόταση είναι ενδιαφέρουσα και αποτελεί ένα ακόμη όπλο στο οπλοστάσιο των τραπεζών».

«Καμία λύση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της το πρόβλημα των NPEs. Χρειάζονται συνδυασμός λύσεων, καθώς όσο περισσότερες λύσεις έχουμε, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο κ. Καραβίας. Σημείωσε, πάντως, ότι η εν λόγω πρόταση θα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω με τους Θεσμούς και τους επόπτες προκειμένου να κριθεί κατά πόσο μπορεί να προκριθεί για την ταχύτερη επίλυση του μείζονος ζητήματος των κόκκινων δανείων που «πνίγει» σήμερα τον εγχώριο κλάδο αλλά και την οικονομία γενικότερα.

Επιφυλακτικοί κυβέρνηση και Θεσμοί

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι Θεσμοί δεν είναι θετικά διακείμενοι προς την πρόταση της ΤτΕ, καθώς μια ενδεχόμενη αλλαγή της χρήσης των απαιτήσεων από την αναβαλλόμενη φορολογία των τραπεζών θα οδηγούσε σε ευρύτερη αμφισβήτηση του υφιστάμενου σχήματος.

Ένα ζήτημα που τίθεται, όμως, είναι σε ποια τιμή θα εκδοθούν οι εν λόγω τίτλοι και ποια πιστοληπτική αξιολόγηση θα φέρουν, καθώς τα κρατικά ομόλογα κατατάσσονται στη βαθμίδα «BB-» που είναι μη επενδυτικού βαθμού και είναι αμφίβολο κατά πόσο τα ομόλογα του SPV θα αξιολογηθεί υψηλότερα, ώστε να είναι και πιο ελκυστική η επένδυση για τους υποψήφιους αγοραστές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider